Без категорії

Повен “Карман” репу

У нічному клубі “СВ” відбулася презентація нового альбому хмельницьких реперів “Карман”, який має назву “Соседи, are you ready?”. Вже за кілька тижнів після вечірки-презентації диски двох молодих реперів почали розкуповувати їхні прихильники.
Яку музику тримають хлопці у своєму “Кармані”, яка історія групи — наша розмова з її лідерами Максимом та Артемом.

У нічному клубі “СВ” відбулася презентація нового альбому хмельницьких реперів “Карман”, який має назву “Соседи, are you ready?”. Вже за кілька тижнів після вечірки-презентації диски двох молодих реперів почали розкуповувати їхні прихильники.
Яку музику тримають хлопці у своєму “Кармані”, яка історія групи — наша розмова з її лідерами Максимом та Артемом.

— Хлопці, з чого розпочиналася ваша музична кар’єра, як “Карман” поповнювався піснями?
Артем: З Максом ми друзі з дитинства (кращі друзі!). Наше захоплення музикою почалося зі звичайних посиденьок у дворі з піснями під гітару. Завжди пробували виконати якийсь цікавий мотивчик. Доекспериментувалися до читання репу, зрозуміли, що ця музика нам найближча. Спробували створити свою групу, так три роки тому і народився “Карман”. Раніше з нами було ще двоє хлопців, але найстійкішими репівцями, відданими групі, виявилися тільки ми з Максом. Решта розійшлися іншими музичними проектами.

— Назва “Карман” щось символізує?
Максим: Можливо, це дивно, але особливих символів у назві ми не закодовували. Це слово вилетіло колись з уст когось із нас під час репетиції і чимось підкупило, так ми і вирішили назвати нашу групу. Назва “Карман” виявилася щасливою, адже наша група випустила вже другий альбом, її знає, любить публіка.

— Яким був перший альбом?
Максим: Він мав назву “Спрячь”, входило до нього 17 треків різних стилів (тоді група шукала свій шлях у музиці, ми багато експериментували). Усі треки, як і в другому альбомі, були російською мовою (вона є нам близькою, до того ж добре лягає на музику). Пам’ятаю нашу першу пісню з Артемом — лірика “Класика”, вона є і першою нашою записаною піснею.
Артем: Раніше нам з Максимом більше писалося ліричне, багато пісень було про любов, їх присвячували дівчатам. Кожен хлопець може подарувати букет квітів, а от зарепувати освічення в коханні не всім під силу. Та хоч представниці чарівної статі і досі в захваті від нашої творчості, нинішня наша музика подорослішала. Більше пишемо на злободенні теми, висвітлюємо прозу життя. Таки серйознішим від свого молодшого брата “Спрячь” став наш другий альбом “Соседи, are you ready?”.

— Судячи з вашого виступу на презентаційному концерті в “СВ”, можете виділити кілька майбутніх хітів з новоспеченого альбому?
Максим: Поки судити важко, але бурхливо публіка реагувала на пісні “Мама”, “Параноя” та “Этот реп” — перша пісня з альбому. А взагалі, сподіваємося, що всі 15 композицій з “Соседи, are you ready?” стануть для слухача хітовими. У продажу (їх можна знайти через соціальну мережу “Вконтакте”) з’явилася стартова партія наших дисків, які купують, тож, певно, реп там непоганий.

— Щодо стилю вашої музики. Ви казали, що перший альбом — це більше міксування стилів, як охарактеризуєте другий альбом?
Артем: Це просто реп, який легко сприймається публікою (гадаю, такою й має бути подібна музика), у нас ви не знайдете зайвих спецефектів — не хочеться відволікати від текстів пісень, які, як ми вже казали, стали серйознішими.

— Де, крім хмельницьких клубів, вже виступав “Карман”?
Макс: Побували на різних фестивалях у Луцьку, Рівному, Кам’янці-Подільському, на столичній вечірці Нагано, брали участь у благодійних концертах. До речі, на новорічні свята плануємо організувати благодійний концерт самотужки, зароблені гроші від продажу квитків віддамо у дитячі будинки.
Вже неодноразово ми організовували вечірки “Третій аргумент” у хмельницьких нічних клубах, на які запрошуємо гурти з усієї України. Нещодавно приймали гостей з Харкова — групу “Віндетта”.

— Який виступ запам’ятався найбільше?
Артем: Напевно, на фестивалі у Рівному, де за нами спостерігали тисячі прихильників. Тоді ми приїхали на фест о десятій ранку і виступали до пізнього вечора. Фестиваль проходив просто неба, з якого раптово почав лити сильний дощ, стало холодно, а я приїхав у футболці і шортах — змерз, як цуцик, але відчув справжній сценічний адреналін.

— Вас знають сцени багатьох нічних клубів, де приймають найтепліше?
Максим: “Матадор” — наш другий дім, тут ми можемо проявити всі свої творчі та організаторські здібності.

— На яку публіку розрахована ваша музика?
Артем: На вік від 16 років, але є у нас і старші прихильники.

— У вас уже беруть автографи?
Артем: Так, звичайно, після кожного концерту, це нас дуже тішить.

— На свою творчість більше витрачаєте коштів чи заробляєте нею?
Максим: Взагалі реп вважається музикою бідних. Особливих затрат не маємо, хоч довелося знаходити кошти на облаштування домашньої студії, друк рекламних плакатів тощо. Але ми отримуємо гонорари, у Києві, наприклад, виступ групи-початківця коштує від двох до п’яти тисяч гривень.

— У репі можна імпровізувати під час виступів. У вас є така практика?
Максим: Взагалі-то ми стараємося готуватися заздалегідь, але траплялися випадки, коли забували слова пісень. З вигадками на ходу у нас проблем немає.

— Існує стереотип, що репери — люди з поганими звичками, ведуть неправильний спосіб життя.
Максим: Ми категорично проти наркотиків, алкоголю. Я — колишній спортсмен, тому навіть не палю. А от Артем дозволяє собі лише цигарки, каже, що вони йому допомагають у творчості, хоч визнає їх шкоду для здоров’я.

— Плануєте залишатися у Хмельницькому чи рости до більших міст, де більше можливості для розвитку?
Максим: Нині без проблем можна розвиватись у будь-якому місті країни. Ми хочемо, щоб рідний Хмельницький у майбутньому став містом реперів, нині у нас є чимало молодих реп-колективів.

— Дякую за розмову.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *