Соціум

Депутатський корпус “реструктурується”, але ефективності не втрачає

Грудневі сесії міської ради, як правило, визначалися як бюджетні, на них депутати ухвалювали новий головний фінансовий документ міської громади. Однак певні політико-економічні обставини останніми роками дещо змінили звичний порядок. Пам’ятаються випадки, коли бюджет року доводилося приймати навіть навесні. Щоправда, така перспектива цього року нібито не загрожує, але нинішня ХІІІ сесія міської ради, яка відбулася минулого тижня, новорічним подарунком поки що не порадувала. Втім бюджетне питання у її порядку денному все ж головувало.

Грудневі сесії міської ради, як правило, визначалися як бюджетні, на них депутати ухвалювали новий головний фінансовий документ міської громади. Однак певні політико-економічні обставини останніми роками дещо змінили звичний порядок. Пам’ятаються випадки, коли бюджет року доводилося приймати навіть навесні. Щоправда, така перспектива цього року нібито не загрожує, але нинішня ХІІІ сесія міської ради, яка відбулася минулого тижня, новорічним подарунком поки що не порадувала. Втім бюджетне питання у її порядку денному все ж головувало.

Про певні складнощі з наповненням статей, які визначені для виплати заробітної плати працівникам бюджетних галузей, міський голова Сергій Мельник інформував депутатів на попередньому пленарному засіданні, зауваживши, що ця проблема буде вирішена обов’язково. Вона й вирішилась — за рахунок додаткової дотації з бюджету держави, хоча місто заробляє достатні кошти, щоб успішно себе утримувати. Однак встановлені умови місцевого самоврядування цього поки що не дозволяють, відтак наш обласний центр продовжує залишатись дотаційним.

Натомість державну допомогу довелося таки підкріплювати перерозподілом деяких раніше ухвалених статей, щоб у повному обсязі забезпечити головних розпорядників коштів необхідними сумами для виплати зарплатні та розрахунків за енергоносії. Зокрема, рішенням сесії були зменшені видатки на низку статей з ремонтних робіт та загальноміських заходів, а також на проведення оргзаходів самою міською радою. Отже, завершення 2011 року для бюджетників міста буде безпроблемним.

Паралельно з цим депутати дали згоду на збільшення статутних фондів комунальних підприємств: водоканалу, теплокомуненерго, “Електротрансу”. Щоправда, Сергію Мельнику довелося роз’яснити депутатам з новоутвореної фракції ВО “Свобода”, що водоканалу, наприклад, це збільшення необхідне для реалізації програми технічного переоснащення, завдяки якому має поліпшитися водопостачання у мікрорайонах з одночасною економією електроенергії. А до нібито штучної підтримки нового керівника підприємства це рішення не має жодного відношення.

Свободівці озвучили й інший запит: щодо примусового збирання коштів з батьків у деяких дитячих садках на новорічні подарунки дітям, хоча кошти на це були виділені з міського бюджету. Начальник управління освіти Валерій Олійник цю інформацію заперечив, у фракції Партії регіонів її назвали черговою провокацією ВО “Свобода” і запропонували не звертати на неї уваги. Міський голова однак доручив протокольно розібратися з нею, але, на його думку, якщо це була ініціатива самих батьків, то вона має право на життя.

Заперечення прозвучало і з вуст керівника галузі охорони здоров’я Михайла Василишина — щодо нібито примусових відпусток за власний рахунок медпрацівників.

Оскільки якихось суттєвих зауважень і пропозицій до проекту змін у бюджеті цього року не надійшло, документ сесія ухвалила в остаточному варіанті.

Про інший резонансний документ — щодо ставок єдиного податку для підприємців “Проскурів” уже інформував у минулому номері. Як відомо, ставлення в середовищі депутатів не було однозначним лише з приводу пропозиції Надії Кнець, яка закликала до пільгового підходу до окремої групи підприємців, котрі торгують на вході на ринки та на їхніх сходах. Думка міського голови щодо цього була схвальною: “Всі тепер хоч щось будуть платити”, а Сергій Мандзій нагадав про практику міськради щодо індивідуального підходу в таких випадках. Відтак пропозиція зменшити для цієї категорії ставку єдиного податку до 5% не знайшла підтримки більшості, але депутати погодились на детальніше вивчення цієї ситуації з подальшими відповідними змінами у разі потреби.

Підприємницького середовища стосувалася й пропозиція щодо нарахування і розподілу орендної плати за використання комунального майна. Якщо п’ятирічний термін оренди затверджується за цим порядком відповідним управлінням міськвиконкому, то як бути з бажаючими користуватися комунальним майном понад п’ять років? До цього рішення про це приймала сесія міської ради, але скликати її позачергово лише заради цього і накладно, і організаційно проблематично, адже на відповідне рішення законодавство передбачає чітко визначений обмежений термін. Врешті-решт, депутати погодилися на пропозицію свого колеги Володимира Швеця, який очолює департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів: довірити вирішення таких питань профільній постійній комісії міської ради.

А ось декілька приміщень міської комунальної власності сесія дозволила передати в безоплатне користування на певний період: деяким громадським організаціям — за традицією, та відомчим установам, зокрема “Укрпошті”. Але двом відділенням поштового зв’язку, котрі орендують приміщення в центрі міста на вулиці Проскурівській, за пропозицією Григорія Галкіна і Сергія Мандзія, доведеться таки сплачувати орендну плату — за привілейоване місце, яке дорого коштує. Загалом, поштовикам обранці радили більше уваги приділяти своїм відвідувачам, створюючи їм комфортніші умови та підтримуючи сприятливий мікроклімат.

Площини комунальної власності стосувалось і рішення сесії про згоду на безоплатну передачу місту квартир у гуртожитку на вул. Курчатова, 17, який належить ПАТ “Укртелеком”. Тепер їхні мешканці матимуть змогу приватизувати своє житло.

У власність територіальної громади міста, за рішенням сесії, переходить і дещо незвична річ — частина скульптурної композиції “Пісні землі Подільської”. Утримувати фундаментальну складову “Віри Надії Любові” з підсвічуванням благодійний фонд “Щедрість”, який акумулював кошти на спорудження композиції, не може, отож цю місію бере на себе місто, зокрема комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою.

Отримав своє і черговий кондомініум з вулиці Проскурівської, 23/1. Об’єднанню співвласників цього будинку місто передало безоплатно земельну ділянку для обслуговування та використання площею 1847 квадратних метрів.

А ось мешканцям будинку №33 на Львівському шосе сесія відмовила у місцевій ініціативі. Частина цих людей протестувала проти будівництва поблизу їхньої будівлі гаражного масиву. Але, як з’ясувалося, більшість цей протест не підтримала і навіть дехто виявив бажання придбати у цьому масиві гараж для себе. Це і є приклад доцільності створення ОСББ з подальшою можливістю розпоряджатися прилеглою земельною ділянкою на власний розсуд.

Питанням інших конфліктних ситуацій було цього разу одразу шість протестів прокуратури на рішення попередніх сесій міської ради. Депутати однак відмовили прокуратурі у їх задоволенні, залишившись на раніше обраній позиції.

Без якихось ускладнень розібравшись з усіма пунктами порядку денного, обранці зосередились на пакеті звернень, які запропонували підтримати деякі фракції. Якщо проекти звернень до керівництва держави щодо реалізації державної програми “Доступне житло”, необхідності деяких змін до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та внутрішню торгівлю заперечень не викликали і були депутатами ухвалені, то політичні заяви ВО “Свобода” та народного депутата Лева Бірюка вони підтримати відмовились. Натомість Іван Бухал висловив усе, що він думає про політичну ситуацію в країні та ті політичні сили, котрі її ускладнюють. “Я вступив у партію “Батьківщина”, а не в партію Юлії Тимошенко, — заявив він. — Вважаю, що Батьківщина не може бути без своїх регіонів, а регіони — без своєї Батьківщини”. Він висловився проти будь-якої фракційності щодо державної політики, зауваживши, що “треба поважати обраного народом Президента і не шельмувати діючу владу, а дбати про єдність України”. У цьому ж контексті виступив і регіонал Анатолій Собко, який зажадав, щоб організатори протестних акцій на майдані платили в бюджет міста для його прибирання після себе та утримання там побутових зручностей.

На завершення сесійного засідання п’ятірка депутатів з фракції “Батьківщина”: Валерій Буяновський, Сергій Болотніков, Олександр Кізляр, Андрій Кветко та Олександр Кудінов заявили про вихід з неї та утворення нової депутатської групи “За добробут хмельничан”. Це об’єднання, за словами керівника групи О.Кудінова, не займатиметься політичними питаннями, а присвятить себе вирішенню проблем міської громади. Секретар міської ради Валерій Лесков, коментуючи це рішення, зауважив, що йдеться про тимчасове призупинення “відмовників” у фракції “Батьківщина”, на що вона дала згоду, не виключаючи їх зі своїх лав. Таким чином депутатський корпус продовжив свою “реструктуризацію”…

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *