Соціум

“Подільська палітра” вшанувала переможців Конкурс, що став уже традицією

Ось уже дванадцять разів поспіль у такі ж листопадові дні у нашому місті відбувається мистецька подія, яка вже стала не просто очікуваною, а традиційною

 

 

 

 

Конкурс, що став уже традицією

Ось уже дванадцять разів поспіль у такі ж листопадові дні у нашому місті відбувається мистецька подія, яка вже стала не просто очікуваною, а традиційною. Щоправда, у листопаді 2000-го, коли редакція “Проскурова” заснувала конкурс для юних художників нашого міста та краю імені Людмили Мазур, вшановуючи у такий спосіб світлу пам’ять цієї визначної подільської мисткині, назвавши його “Подільською палітрою”, нам важко було тоді заглянути у його майбутнє. Та вже через рік, коли до нашої ініціативи приєднався колектив обласного художнього музею, було сформовано його авторитетне журі на чолі з народним художником України Миколою Мазуром, громадський комітет, цей унікальний мистецький проект, який не має аналогів в Україні, був просто приречений на успіх. Зрештою, це засвідчують і цьогорічна церемонія вшанування його переможців, і традиційна виставка творчих робіт учасників конкурсу, розгорнута в обласному художньому музеї, на яку ми принагідно запрошуємо хмельничан та гостей нашого міста.

Але спершу трішки статистики. У цьогорічному конкурсі взяли участь юні таланти з дванадцяти художніх шкіл нашої, в тому числі і дві школи з Волинської областей. Додамо, що конкурс за своїм статусом носить цілком відкритий характер, тож юні художники з міст Володимира-Волинського та Устилуга з Волині брали у ньому участь на рівних з вихованцями художніх шкіл нашої області — з Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Нетішина, Волочиська, Чемеровець, Шепетівки, Ізяслава, Ярмолинець, Городка. Загалом ними на конкурс було представлено 148 творчих робіт, які підготували 79 учасників. Варто зауважити, що нині у фондах обласного художнього музею з 2000 року зібрано унікальну експозицію творчих робіт переможців конкурсу і на порядку денному його організаторів стоїть питання видання їх каталогу. А ще серед них за цей час уже є студенти і випускники мистецьких вишів країни, які перший свій крок до творчого визнання зробили якраз у “Подільській палітрі”.

А традиційна церемонія вшанування її переможців, хоч і має щоразу свої особливості, проте дотримується й ряду сталих атрибутів у своєму сценарії. На місці символічної президії у залі експозиції робіт її учасників завжди ви побачите мольберт з фотопортретами художниці Людмили Мазур, а завершується вона солодким столом для присутніх дітей, що є символічною тризною по ній. Звичайно ж, у центрі уваги присутніх та преси були переможці конкурсу, якими цьогоріч стали: Настя Демченко (10 років) та Андрій Довгань (9 років) з Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (викладачі Т.Лучко та Н.Єрьоменко); Настя Тетерук (15 років) з Кам’янець-Подільської дитячої художньої школи (викладач І.Бєлік); Оля Олійник (10 років) та Діана Царук (12 років) з дитячих художніх шкіл Устилуга та Володимира-Волинського Волинської області (викладач Я.Михайлик) та Вікторія Процюк з Нетішинської художньої школи, яка здобула диплом “переможця глядацьких симпатій”. Варто зазначити, що найбільше учасників — 32 учні — у конкурсі взяли з Хмельницької художньої школи, 12 юних художників з Кам’янця-Подільського, 8 — з Володимира-Волинського, 7 — з Шепетівки…

Погодьтеся, що це досить переконливі штрихи перебігу конкурсу, які засвідчують про неабиякий до нього інтерес у колективах цих дитячих художніх шкіл і вочевидь є добрим прикладом для інших. Відрадно і те, що конкурс за цей час уже має як своїх постійних меценатів, так і тих доброчинців, котрі “відкривають” для себе цей мистецький проект. Це, найперше, генеральний директор МСТ “Кооператор”, депутат обласної ради Микола Ворона, генеральний директор ТОВ “Корвет” Анатолій Вітюк, депутат міської ради Сергій Мандзій, депутат обласної ради, голова фракції партії “Батьківщина” в облраді Іван Гладуняк, відомий адвокат, віце-президент Асоціації адвокатів України, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури нашої області Клара Маргулян, народний депутат України Олег Лукашук, голова ВАТ “Проскурів” Іван Рудик, депутати міської ради Богдан Міхняк, Олександр Кудінов та інші. Не обійшлося на церемонії і без сюрпризів, коли, скажімо, депутат міської ради, голова гуманітарної комісії міськради Дмитро Шевченко та представники торгової марки “Карапуз” відзначили своїми призами ще дві роботи вихованців Хмельницької дитячої школи.

На важливості цього мистецького проекту справедливо наголошували на церемонії голова журі Микола Мазур, голова громадського комітету премії, редактор “Проскурова” Богдан Теленько, депутат обласної ради Іван Гладуняк, мистецтвознавець Галина Гірник та інші учасники церемонії.

До речі, ніхто з меценатів та організаторів церемонії не акцентував увагу на своїй партійності, хоч були серед них, крім “Батьківщини”, представники Партії регіонів, “Фронту змін”, “Єдиного центру”, на що Богдан Теленько зауважив, що на цій церемонії щороку збираються шанувальники єдиної “партії підтримки талановитих дітей”. Микола Мазур справедливо нагадав, що неталановитих учасників конкурсу немає, що всі 79 його учасників заслуговують на відзнаку, чим, власне, і є їх участь у цьому унікальному мистецькому проекті, який виник саме в нашім краї і носить ім’я геніальної художниці Людмили Мазур…

Словом, як завжди, ця урочиста церемонія проходила в доброзичливій і щирій атмосфері пошанування юних талантів, які своєю творчістю творять атмосферу оптимізму навколо себе і в нашому житті.

Б.Демків
На знімках: під час урочистої церемонії 
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *