Соціум

З чим хмельничани повернулися з “Червоної рути”

Минулими вихідними закінчився гала-концертом один із найпрестижніших пісенних всеукраїнських конкурсів “Червона рута” у Києві. Як відзначають його організатори, цьогорічний 12-й конкурс став одним із найкращих за всю історію його існування.

Минулими вихідними закінчився гала-концертом один із найпрестижніших пісенних всеукраїнських конкурсів “Червона рута” у Києві. Як відзначають його організатори, цьогорічний 12-й конкурс став одним із найкращих за всю історію його існування. Проводилася “Червона рута” одразу у кількох залах столиці. Співаки зі всієї України виступали у номінаціях: автентичне фольклорне мистецтво, жанрах: популярна музика та інша музика — експериментальна музика з використанням різних музичних інструментів. Усіх учасників конкурсу оцінювали за такими критеріями: національне визначення в музиці, у ній мало бути щось українське — це мелодична лінія, спосіб музикування, другою вимогою стало те, що музичний продукт учасників має водночас відповідати сучасним критеріям музики та бути на досить професійному рівні. Декілька гуртів не змогли пройти до фіналу лише тому, що грали на досить високому рівні, але у них було менше української визначеності. Серед хмельничан, які “засвітилися” на “Червоній руті”, отримавши призові місця, — володарі другого місця у номінації виконання обрядів гурт “Щедрик”, у цій же номінації третє місце отримав славутський колектив “Перлинка”. Дипломантами у номінації гуртовий спів став хмельницький співочий колектив “Берегиня”, а другого місця у гуртовому співі був удостоєний співочий колектив “Ладовиці”. У напрямку кобзарське виконання дипломантом став кам’янчанин Денис Сагіров. Третє місце у номінації сольний спів посіла Олександра Лавренюк, у категорії інша музика третє місце в гурту “Забава Brass”. Серед представників танцювальної музики третім став гурт “Різні”. В категорії популярна музика хмельничанка Юлія Голуб стала дипломанткою, першого ж місця у цій категорії не присудили нікому. Спеціальною відзнакою був нагороджений хмельницький рок-гурт “Бензопілін” за пісню “Патріот”. Потішили й хмельничани — гурт “Чумацький шлях”, які посіли друге місце.

20 фіналістів “Червоної рути” — лауреати перших та других премій виступили у Київському Національному академічному театрі оперети.

“Потішили на концерті якісна апаратура, високопрофесійні режисери, які працювали дуже швидко, гарним та якісним було світло на фінальному гала-концерті, що додавало музикантам впевненості, розкутості на сцені. Вразили й костюми учасників, які представляли фольклорну музику, — це вишиванки з кожного куточка України. Наш фольклор теж був на гарному рівні, але наші колективи — це дітки, яким треба ще вчитися, рости. Глядачами гала-концерту “Червоної рути” стали українські продюсери, режисери… — мистецька еліта України”, — розповідає член журі конкурсу Віктор Бернадський. Гала концерт “Червоної рути” транслюватиметься на телеканалі “Перший національний”.

Наш кор.
На фото: гурт “Ладовиці”; “Чумацький шлях”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *