Соціум

Федір Устінов: “Хочемо, щоб до думки громадськості прислухалися”

Молодь міста вже не раз гуртувалася навколо різноманітних акцій, організованих лідерами громадської організації “Діти Кризи”. Їхні протести проти освітніх реформ, моделювання нових форм освіти на прикладі “Вуличного університету”, де молодь навчалася просто неба, висвітлювали не лише місцеві ЗМІ. Про те, чим живе організація та яка мета її існування, наша розмова з лідером “Дітей Кризи” Федором Устіновим.

Молодь міста вже не раз гуртувалася навколо різноманітних акцій, організованих лідерами громадської організації “Діти Кризи”. Їхні протести проти освітніх реформ, моделювання нових форм освіти на прикладі “Вуличного університету”, де молодь навчалася просто неба, висвітлювали не лише місцеві ЗМІ. Про те, чим живе організація та яка мета її існування, наша розмова з лідером “Дітей Кризи” Федором Устіновим.

— Федоре, розкажіть, що спонукало молодь до створення організації “Діти Кризи”?
— Коли в 2008 році в Україні розпочалася фінансова криза, ми вирішили об’єднатися в організацію “Діти Кризи”, яка розпочала свою діяльність з різноманітних акцій протесту проти антиморальних і некорисних суспільству реформ влади. Зрозуміло, що за руку якогось чиновника до відповідальності не притягнеш, але повідомити громадськість про неправильні вчинки влади — наш обов’язок.

— Розкажіть про наймасштабніші ваші акції.
— Ми організовували акції “Проти історичного склерозу та поширення гострих фашистських захворювань”, протестували проти прийняття нового Житлового кодексу, проти освітніх реформ, організували акцію “Дай владі посвистіти” тощо.

— Ці акції стосуються не тільки міста, області, а й всієї країни. Ви співпрацюєте з всеукраїнськими молодіжними організаціями?
— Так, обов’язково долучаємося до всеукраїнських акцій, організованих київськими молодіжними активістами. Майже рік у Хмельницькому існує профспілка “Пряма дія” — пагін всеукраїнської організації. “Пряма дія” — це мережа незалежних студентських профспілок, яка була заснована теж у 2008 році. Мета її діяльності — створення низової студентської організації, яка базується на горизонтальних принципах координації.

— Які проблеми, на ваш погляд, існують у сучасній освіті?
— Більшість членів нашої організації — студенти, тому ми добре розуміємось у проблемах освіти. Намагаємося боротися проти символічності навчання у вузах. Коли головною метою навчання в університеті стає отримання оцінки, а потім диплома, а не якісних знань, таку систему потрібно руйнувати. Для цього пропонуємо відмінити оцінювання. Учень, студент навчатимуться за власним бажанням, не заради оцінки, а заради знань. Якщо не видаватимуться дип-ломи з рівнем оцінювання студентів, то при вступі на роботу роботодавець вивчатиме професійні здібності потенційного працівника. Система без оцінок нині існує у Фінляндії, де один з найвищих рівнів освіти у світі.

— Ви були учасником контрфоруму міністра освіти Дмитра Табачника. Розкажіть про це детальніше.
— Форум проходив 22-23 вересня у столиці. Разом з іншими молодіжними організаціями ми висловили власну думку щодо освітніх питань — на противагу офіційному форуму, організованому Табачником. Зокрема, ми говорили про те, що знання — не товар, акцію з такою назвою ми теж нещодавно організовували у нашому місті.

— До думки громадськості, яку ви намагаєтеся донести, влада прислухається?
— Здебільшого, так. Наприклад, у 2009 році у Кам’янці-Подільському ми проводили акцію проти закриття відділку районної лікарні, після наших протестів цього не сталося.

— Ваші акції хтось спонсорує чи на це ви тратите гроші з власної кишені?
— На рівні міста ми обходимося власними коштами, бо для проведення акцій, зазвичай, нам потрібні лише ватман та фарби. Якщо акції проходять на всеукраїнському рівні, то їх спонсорують організатори. Існують фонди Генріха Белля та Рози Люксембург, які теж допомагають у втіленні молодіжних проектів.

— Як плануєте розвиватися?
— Хочеться впливати на думку інших не лише через проведення акцій. У нас уже є досвід викладання у “Вуличному університеті”, хочеться, щоб “Діти Кризи” могли себе реалізувати у вузах міста. У мене особисто вже був досвід викладача, але я проявив слабкість і покинув роботу у коледжі. Тепер вирішив взятися за розум і повторити спробу вдруге.

— Більшість активістів “Дітей Кризи” — студенти, з якими вузами міста співпрацюєте?
— З усіма, але найвідкритішим до співпраці є ХІСТ ВМУРоЛ “Україна”.

— Молодь, яка з вами працює, прагне побудувати ідеальну державу. Якою її бачите ви?
— Безвладною, де підприємства працюють на користь споживача, а не на власне збагачення.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *