Соціум

Акценти соціального діалогу

Сприяти узгодженню позицій сторін соціального діалогу: влади, профспілкок і роботодавців має обласна тристороння соціально-економічна рада. Хоча постанови цього утворення мають виключно рекомендований характер, вони певним чином впливають на соціально-економічну політику Хмельниччини.

 

Сприяти узгодженню позицій сторін соціального діалогу: влади, профспілкок і роботодавців має обласна тристороння соціально-економічна рада. Хоча постанови цього утворення мають виключно рекомендований характер, вони певним чином впливають на соціально-економічну політику Хмельниччини.

 

Днями відбулося розширене засідання цієї ради за участю керівництва облдержадміністрації, Федерації профспілок області, об’єднання організацій роботодавців, представників підприємств, установ, профспілкового активу краю. Зібрання цього поважного загалу співпало з відзначенням Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю. Відтак зрозуміло, що саме проблеми, пов’язані з цими питаннями в нашій області, опинились у центрі уваги його учасників. Акценти кожної зі сторін були різними, але всі вони спрямовувалися до єдиного знаменника: як покращити ситуацію у сфері трудових взаємовідносин для подальшого соціально-економічного розвитку Хмельницької області.

Нинішня ситуація в регіоні у цій площині хоча й має певні позитивні зрушення, ще не дозволяє засвідчувати повноцінне виконання регіонального угоди між цими сторонами. Зокрема це стосується забезпечення умов щодо гідної праці, а відтак і виконання президентського указу “Про невідкладні заходи з подолання бідності”. За інформацією начальника головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Світлани Лукомської, загальна заборгованість з заробітної плати в області залишається високою — на рівні 16,7 мільйона гривень. Це при тому, що середня зарплата подолян за своїм розміром менша на 20% загальноукраїнського показника. Одна з причин — масштабна тінізація фактичних заробітків найманих працівників. Інша причина — значна кількість працівників бюджетної сфери, які працюють за неповною ставкою.

На думку голови Федерації профспілок області Геннадія Харьковського, назріла необхідність у прийнятті обласної програми з подолання бідності. Прикра статистика, як докір роботодавцям: 40% подолян отримують зарплату до 1500 гривень, а 70% — нижчу за середню по Україні. Високим залишається і рівень безробіття, нині на одну вакансію претендують 22 особи. Особливо неприємним є факт наявності в регіоні родинного безробіття, коли жоден з членів сім’ї не має роботи. Таких родин в області понад 700. Докір іншого характеру: через недотримання норм безпеки та умов праці на виробництві за останні три роки в області загинули 60 людей, а 52 померли на робочому місці.

Захищати свої права найманим працівникам доводиться в суді, але судова система, за словами профспілкового лідера краю, далеко не завжди стає на їхній захист. Останніми роками лише 112 членам профспілок пощастило виграти справи у судах. Враховуючи численні невдоволення людей праці, профспілки налаштовані на рішучі протестні дії. Так, 17 жовтня вони доводитимуть свої вимоги у столиці.

Характерно, що у виконавчої влади теж основна претензія до третьої сторони діалогу — роботодавців. Як висловився перший заступник голови ОДА Вадим Гаврішко: “Єдина умова, щоб у людей була нормальна пенсія та зарплата, — легалізація усіх доходів, зокрема заробітної плати”. Натомість озвучив високопосадовець претензії й до іншої гілки влади — законодавчої: “Якщо закон дозволяє ухилятися від податків, платити зарплату меншу мінімальної — це поганий закон”.

Що стосується роботодавців, то вони докоряють обом гілкам влади: і за постійне зростання тарифів на електроенергію, і за відсутність належної уваги до реального сектора економіки, зокрема у царині інвестиційної та інноваційної політики, відсутності системної політики у підготовці робітничих кадрів. Останнє чим далі загрожує діяльності підприємств виробничих галузей.

Нинішнє засідання, яке відбулось у Федерації профспілок області, схоже, якнайбільше турбувало саме цю сторону діалогу. “Люди вимагають від нас реальних і конкретних дій”, — заявив Геннадій Харьковський. Але реакція на ці вимоги, очевидно, перекладатиметься на столичні майдани, оскільки, за його словами: “В області в рамках тристоронньої угоди у нас нормальна співпраця”. Принаймні, основні рекомендовані положення прийнятої постанови засідання тристоронньої ради стосуються державного рівня.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *