Соціум

“За покликом серця” Олексія Леонова

Серед низки подій, приурочених до святкування 580-ї річниці міста Хмельницького, не можна не згадати відкриття виставки творчих робіт члена Національної спілки художників України Олексія Леонова “За покликом серця”. Ця подія об’єднала навколо себе представників влади, меценатів, освітян, громадсь-кість — всіх, кому небайдуже сучасне мистецтво.

Серед низки подій, приурочених до святкування 580-ї річниці міста Хмельницького, не можна не згадати відкриття виставки творчих робіт члена Національної спілки художників України Олексія Леонова “За покликом серця”. Ця подія об’єднала навколо себе представників влади, меценатів, освітян, громадсь-кість — всіх, кому небайдуже сучасне мистецтво.

Місія відкрити виставку була покладена на міського голову Сергія Мельника. Під час вступного слова Сергій Іванович подякував організаторам за надану усім хмельничанам можливість отримати насолоду від споглядання творів мистецтва, відійти від буденності й доторкнутись до прекрасного.

“Мало жити в красі, важливо її помічати” — таким був лейтмотив цієї експозиції. На виставці представлено роботи Олексія Леонова з різних творчих циклів, але домінують серед них скульптури на релігійну тематику та зображення великих митців, вчених та мислителів середньовіччя. Те, що не було експоновано у вигляді скульптур, гості мали нагоду побачити на великих фотознімках. Паралельно з Хмельницьким виставки талановитого скульптора побачать жителі ще шести міст, переважно за кордоном. “Для мене дуже важливо, щоб роботи захоплювали і зацікавлювали людей тими, хто на них зображений: мислителями, художниками, науковцями. Такі виставки відбуваються, головним чином, заради єднання людей мовою краси, мовою, яка зрозуміла всім”, — поділився художник.

Чимало гостей вітали “винуватця” урочистостей та висловлювали своє захоплення його творами, серед них — проректор Хмельницького національного університету, доктор економічних наук Михайло Войнаренко, голова громадської ради при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради, голова міського товариства ім. Т.Шевченка “Просвіта” Зоя Діденко, президент Подільського культурно-просвітницького центру ім. М.Реріха Станіслав Крук. Зоя Діденко, зокрема, справедливо зауважила, що трішки запізно хмельничан познайомили з молодим скульптором, адже у колекції його робіт є чимало творів, гідних прикрашати центральну площу міста, та висловила прохання до Сергія Мельника допомогти в тому, щоб монументальна споруда під назвою “Покрова” “оселилася” біля приміщення “Просвіти”.

Співзасновник ПП “Баварія Захід”, у виставковій залі якого відкрито експозицію, Діана Гайдук поділилася своєю історією знайомства з творами Олексія Леонова. Вперше вона побувала з донькою на його виставці у Москві. Це справило на неї настільки велике враження, що з тих пір мріяла, щоб ця виставка завітала і до нашого міста. І, зрештою, пані Діана сама здійснила свою мрію, виступивши у ролі мецената.

Ще в студентські роки Олексій почав шукати витоки істини життя, його переповнювало прагнення збагнути цей світ ізсередини, відчути і знайти ту правду буття, яка притаманна справжньому мистецтву. У скульптора виникло захоплення філософією, міфологією, світовою культурою та історією релігій. За період з 2005 року відбулося понад 50 персональних виставок автора у різних містах України і Росії. Його скульптури розміщені на знаменитій Алеї мистецтв у Києві, знаходяться в приватних колекціях України, Росії, країн близького і далекого зарубіжжя.

Митець віддає перевагу техніці шамоту, яка дозволяє зберегти всі особливості авторського ліплення та зближує її з технікою олійного живопису, при якому твір від задуму до завершення створюється самим автором.

Мистецтво Олексія Леонова — тепле, енергійне, задушевне. Стани осяяння, молитви, прагнення до духовного прозріння домінують в образах автора. Сповнена глибоким змістом скульптура Олексія Леонова несе сердечне тепло, відчуття якого для кожного може стати справжнім одкровенням.

Наприкінці урочистостей до слова було запрошено й самого автора. Олексій привітав усіх гостей виставки з Днем міста, зізнався, що вперше у Хмельницькому і місто сподобалося йому своєю охайністю і здоровим ритмом життя. “Бажаю, щоб ваше місто збагачувало людей кращими прикладами історії, виховувало дітей у кращих традиціях духовного розвитку. Я б дуже хотів, щоб цей потяг до краси, який відчуваю я, відчували всі мешканці й гості вашого міста”, — мовив на завершення Олексій Леонов.

Виставку можна буде споглядати у виставковій залі ПП “Баварія Захід” щоденно, крім суботи та неділі з 10.00 до 18.00. Триватиме вона до 1 березня 2012 року.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *