Соціум

“Спалах” визнаний кращим колективом України

У зразкового хореографічного ансамблю “Спалах” чудова мистецька історія. За роки існування він не лише зріс професійно, примусивши заговорити про себе і в Україні, і в багатьох країнах. У колективу дуже багато різних нагород, які він тиражує на фестивалях та конкурсах різних рівнів, здобутих завдяки майстерності юних виконавців та їх керівників — Павла та Олексія Коневег. Усі вони — для рідного міста, бо безсумнівно, примножують його мистецьку славу.

У зразкового хореографічного ансамблю “Спалах” чудова мистецька історія. За роки існування він не лише зріс професійно, примусивши заговорити про себе і в Україні, і в багатьох країнах. У колективу дуже багато різних нагород, які він тиражує на фестивалях та конкурсах різних рівнів, здобутих завдяки майстерності юних виконавців та їх керівників — Павла та Олексія Коневег. Усі вони — для рідного міста, бо безсумнівно, примножують його мистецьку славу.

У травні цього року, після свого сольного концерту “Спалах” побував у Києві, де взяв участь у Міжнародному фестивалі “Золота перлина”. Україна стала третьою за місцем його проведення — два попередні проходили В Голівуді (США) та Франції. Так от, наш хмельницький танцювальний колектив отримав перемогу у двох номінаціях. Гран-прі фестивалю завоював дует Вікторії Рибак та Максима Гуменюка з номером “Ах, эти тучи голубые…” Таку ж нагороду у рідне місто везла середня група №1 за виконання циганського танцю. За остаточним рішенням журі основна нагорода фестивалю — “Золота перлина” поїхала на Хмельниччину.

В червні за підтримки Міністерства молоді та спорту танцювальний колектив “спалахівчан” брав участь у Всеукраїнському дитячому молодіжному конкурсі “Планета зірок” і знову привіз гран-прі.

А в липні була поїздка в сонячну Болгарію. Вже вдруге хмельничани поїхали підкорювати цю країну. Минулого року вони виступали на фестивалі в Бургасі “Радость на бреге” і повернулися, як завжди, з перемогою. І от Болгарія зустрічає їх вдруге. Цього разу це VІ Міжнародний молодіжний фестиваль мистецтв “Музите-2011”. Крім “Спалаху”, Україну представляли колектив бандуристів Львівської обласної філармонії, артисти Київської обласної філармонії та оперного театру. Фестиваль був дуже представницьким. У ньому брали участь чимало високопрофесійних колективів з багатьох країн. Тож змагалися за перемогу юні танцівники з Хмельницького наполегливо і завзято. Дві престижні нагороди вибороли! Справжній аншлаг викликав виступ нашої чудової танцювальної пари Вікторії Рибак і Максима Гуменюка. Публіка довго не відпускала їх зі сцени, гучно аплодуючи та вигукуючи “Браво!” А потім знайшлося багато охочих сфотографуватись із володарями гран-прі на згадку.

В серпні “Спалах” побував у “Молодій гвардії”, аби вкотре стати учасником ІХ Всеукраїнського фестивалю “Світ талантів України-2011”. Саме тут, в Одесі, колектив очікував справжній сюрприз: середня танцювальна група колективу, за визнанням високоповажного журі, отримала престижну номінацію “Відкриття року”. Юні хмельницькі танцівники не мали конкурентів у своїй віковій категорії, оскільки були найменші, тож змагатися змушені були на рівних зі старшими. Можна лише уявити, якою ціною далася ця перемога, адже номінованими були 20 різних колективів! Вимоги до конкурсантів були дуже високими. Адже, крім екстраординарного номера, в своєму багажі вони обов’язково повинні були мати попередні досягнення. Тут хмельничани були поза всякою конкуренцією. Адже не секрет, що кількість їхніх перемог значно перевищує кількість фестивалів та конкурсів, у яких вони брали участь, причому найпрестижніших міжнародних. Гран-прі фестивалю отримала також старша група №2 за виконання хореографічної композиції “Смерека”. Після виступу дітей оточили тележурналісти Першого національного каналу. Отож незабаром ми зможемо побачити це інтерв’ю. Вже отримано запрошення на участь у передачі “Кумири і кумирчики”. Як розповіла продюсер центру “Спалах” Альона Коневега, можливість засвітитись на українському телебаченні отримають не лише хмельничани, а й інші таланти з нашої області, якими опікується центр. Крім цього, “Спалах” отримав пропозиції співпраці з народними артистами України та різними агенціями. Але найвагоміша перемога “спалахівчан” у тому, що він визнаний кращим танцювальним колективом України.

На гала-концерті в Одесі юні хмельничани, як ніколи, мали чудову підтримку батьків, які приїхали побачити виступи своїх дітей, а потім разом з ними насолодитись їхньою славою і перемогою.

Зараз у “спалахівчан” звичні будні. Почалося навчання, отож тепер діти поєднуватимуть репетиції з уроками в школі.

Є й чудові новини: “Спалах” дозрів, аби відкривати свої філії. Цілком можливо, що в них працюватимуть колишні випускники колективу, як і наставники, палко закохані в хореографію, танець і дітей, яким вони відкриватимуть світ мистецтва. Олексій Коневега — тепер дипломований спеціаліст. Він закінчив з відзнакою мистецький вуз і продовжить навчання в аспірантурі. Найближче свято, де виступатиме хореографічний колектив, — 10-річчя обласного благодійного фонду “Хесед Бешт”, куди його запросили, а потім братиме участь у Дні міста. І ще приємна радість, якою поділився керівник колективу Павло Коневега: всі цьогорічні випускники, які навчатимуться в рідному місті, повернулися в колектив. Знову велика танцювальна сім’я разом!

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *