Соціум

Дозвільний центр — посередник для підприємництва

Вітчизняна дозвільна система тривалий час була тим порогом, о котрий спотикалось українське підприємництво. І хоча низка реформ у цій сфері істотно поліпшила ситуацію, остаточно проблему не розв’язано.
Уже п’ять років працює дозвільний центр Хмельницької міської ради, який став посередником між суб’єктами господарювання та дозвільними органами, значно скоротивши кількість контактів між ними.

Вітчизняна дозвільна система тривалий час була тим порогом, о котрий спотикалось українське підприємництво. І хоча низка реформ у цій сфері істотно поліпшила ситуацію, остаточно проблему не розв’язано. 
Уже п’ять років працює дозвільний центр Хмельницької міської ради, який став посередником між суб’єктами господарювання та дозвільними органами, значно скоротивши кількість контактів між ними.

У приміщенні дозвільного центру сконцентрована маса послуг: можна отримати допомогу при заповненні заяв, декларацій, консультацію, здати пакет документів на отримання того чи іншого дозволу, зробити необхідні копії. На стендах є інформація щодо дозвільно-погоджувальних процедур, працює інформаційно-консультативний центр та облаштовано чотири місця для користувачів-підприємців, які мають можливість з комп’ютерної системи швидко отримати всю необхідну інформацію щодо дозвільних процедур і діючих нормативно-правових актів, ознайомитись із встановленими формами заяв та переліком усіх документів, роздрукувати необхідну інформацію. Через дозвільний центр видаються 63 види документів дозвільного характеру та виконуються 34 дозвільно-погоджувальні процедури. В роботі дозвільного центру відслідковується динаміка збільшення кількості звернень суб’єктів господарювання щодо видачі документів дозвільного характеру. За вісім місяців цього року, скажімо, зареєстровано на 578 звернень більше, ніж у відповідний період минулого року. Це свідчить як про розвиток підприємництва в нашому місті, так і про те, що дозвільний центр став справжнім помічником суб’єктам господарювання в отриманні дозволів. Прийом документів та видача дозволів місцевими дозвільними органами проводиться виключно в дозвільному центрі, роботу якого координує державний адміністратор за принципом організаційної єдності. Представники місцевих дозвільних органів беруть участь у роботі єдиного дозвільного центру згідно з затвердженим графіком: щовівторка та щоп’ятниці з 9.00 до 13.00, а державні адміністратори здійснюють прийом щоденно (крім святкових та вихідних днів) до 16.00.

Оскільки з 1 січня 2012 року набирає чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” від 7 квітня 2011 року №3204-VI”, то концептуально змінюється порядок взаємодії між органами влади та суб’єктами господарювання щодо видачі документів дозвільного характеру на регіональному рівні: прийом документів та видача документів дозвільного характеру суб’єкта господарювання, оформлених місцевими дозвільними органами, відбуватиметься виключно через державного адміністратора. Сьогодні відповідно до Закону суб’єкт господарювання має право вибору способу одержання документів дозвільного характеру: безпосередньо за зверненням до державного адміністратора або за зверненням до представників відповідних місцевих дозвільних органів, які здійснюють прийом суб’єктів господарювання в дозвільному центрі.

Що зроблено для спрощення процедур отримання документів дозвільного характеру та полегшення відкриття та ведення бізнесу? Змінами, внесеними до Закону “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”, суб’єкту господарювання надано право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру, за винятком тих видів господарської діяльності, перелік яких визначається Кабінетом міністрів. Підприємцю достатньо лише повідомити дозвільні органи через державного адміністратора про свій намір та представити декларацію з достовірною інформацією про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства. Постановою КМУ від 25 серпня 2010 року №725 затверджено Перелік певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства. Це означає, що декларативними є всі види робіт і діяльність, окрім вказаних у цьому спеціальному переліку (визначено 91 вид документів дозвільного характеру, що охоплює 144 види робіт, послуг, видів господарської діяльності). У цей список включені ті види робіт та діяльність, які становлять небезпеку для життя і здоров’я громадян чи довкілля.

З січня цього року запроваджено спрощений порядок розгляду питань, пов’язаних із наданням дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та погодження документації з землеустрою. Комісія з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації з землеустрою, в яку входять керівники п’ятьох дозвільних органів, працює один раз на тиждень, терміни погоджень значно скоротились: з 1,5-2 місяців до 2-3 тижнів. Значно спрощені для підприємців процедури оформлення договорів особистого строкового сервітуту на розміщення малих архітектурних форм на території м. Хмельницького для провадження підприємницької діяльності. З травня 2010 року їх розміщення проводиться відповідно до Порядку, затвердженого сесією міської ради. Впроваджено принцип “мовчазної згоди”. Це принцип, згідно з яким суб’єкт господарювання набуває права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без отримання відповідного документа дозвільного характеру за умови, якщо суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязі, але у встановлений законом термін документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі не видано або не направлено. Відповідно до частини 6 статті 4¹ ЗУ “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” копія заяви (опису прийнятих документів) з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подачі заяви та документів адміністратору або дозвільному органу. Норми зазначеного Закону є нормами прямої дії та не потребують прийняття підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, сьогодні прийнято Закон “Про внесення змін до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування відповідальності за провадження господарської діяльності з застосуванням принципу мовчазної згоди”. Завдяки впровадженню норм ЗУ “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” вдалося не лише спростити процедури видачі документів дозвільного характеру, але й знизити рівень корупції у цій сфері. Наше завдання — працювати фахово, аби дати змогу підприємцям скоротити грошові та часові витрати на проходження відповідних процедур з отримання документів дозвільного характеру.

С.Корольчук, начальник дозвільного центру департаменту економіки міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *