Соціум

Юрій Ципльонков: “Хочемо, щоб небо стало нашим спільним”

Люди — не птахи, але завжди прагнули освоїти небо. Нині способів побачити земну твердь з небесної висі є чимало, на жаль, не всі вони доступні пересічним громадянам. Один з найпринадливіших, тут роль відіграють ціна польоту і термін навчання літуна, — стрибок з парашутом. Чи не кожен відчайдух, котрому бракує адреналіну на землі, мріє про це кількахвилинне відчуття крил за спиною. Втішно, що у нашому місті теж є двері до неба, їх відчиняє Західне авіаційне товариство “Скай-Груп”. Про його роботу зсередини та основні закони стрибків з парашутом наша розмова з інструктором Юрієм Ципльонковим.

Люди — не птахи, але завжди прагнули освоїти небо. Нині способів побачити земну твердь з небесної висі є чимало, на жаль, не всі вони доступні пересічним громадянам. Один з найпринадливіших, тут роль відіграють ціна польоту і термін навчання літуна, — стрибок з парашутом. Чи не кожен відчайдух, котрому бракує адреналіну на землі, мріє про це кількахвилинне відчуття крил за спиною. Втішно, що у нашому місті теж є двері до неба, їх відчиняє Західне авіаційне товариство “Скай-Груп”. Про його роботу зсередини та основні закони стрибків з парашутом наша розмова з інструктором Юрієм Ципльонковим.

— Пане Юрію, розкажіть про мету створення вашого товариства.
— “Скай-Груп” створене з метою розвитку авіаційних видів спорту. Ми — команда однодумців, яка проходить набір і підготовку охочих “перевірити себе небом”, здійснює організацію та проведення стрибків з парашутом на території Західної України, популяризує їх серед молоді. Також ми проводимо підготовку молодого поповнення для Збройних Сил України, спортсменів-парашутистів для участі у змаганнях різних рівнів. Ми існуємо заради об’єднання і збільшення людей, для яких небо — сенс життя.

— Де відбуваються організовані вами стрибки?
— Усіх охочих ми збираємо щосуботи і щонеділі на тернопільському аеропорту.

— Щоб піти на ризикований вчинок — стрибнути з парашутом, потрібно повністю довіряти інструкторам. Підтвердьте професіоналізм інструкторської команди “Скай-Груп”.
— Наш інструкторський склад має звання “Інструктор парашутно-десантної підготовки”. В усіх наших інструкторів за плечима не менше 500 стрибків з парашутом. У генерального директора — 600 стрибків, у мене — 1500, у директора з парашутної підготовки — 2000 стрибків. Думаю, ці цифри кажуть про те, що наша команда знає усі тонкощі вдалого польоту.

— До лав неболюбителів потрапити можна усім чи снують якісь обмеження щодо віку та ваги парашутиста?
— Якщо у людини немає вад здоров’я і вона має велике бажання — ласкаво просимо до неба. Але бажано стрибати з вагою тіла від 42 кілограмів. Тим, у кого вже є паспорт, можуть стрибати за власним бажанням, хто ще не досяг паспортного віку, повинен мати письмовий дозвіл батьків.

— Як відбувається підготовка до стрибка?
— Влітку старт підготовки до польоту розпочинається у полудень, а взимку о дев’ятій ранку. До години часу йде на оформлення належної документації. Потім майбутніх парашутистів розділяють на групи і протягом двох-трьох годин проводять інструктаж. Навики, якими має володіти парашутист-початківець, елементарні, тому кожному під силу їх освоїти і здійснити стрибок безпечно. Мінімальна висота, з якої стрибаємо, — 800 метрів. Усе обладнання для польоту — якісне, вітчизняне, перевірене.

— Нині популярні попарні стрибки, ваше товариство надає такі послуги?
— Тепер ні, хоча підготувати людину до “тандем-стрибка” вміємо. “Скай-Груп” поки працює на розширення точок здійснення стрибків. Маємо зареєстрований аеродром у Тернополі, йде робота над відкриттям його аналога у Львові, а в майбутньому плануємо розширитись і до Хмельницького.

— Вам вдалося відслідкувати найбільш ласі до парашутизму області?
— Так, це Львівщина, Хмельниччина, Тернопільщина, Закарпаття, рідше Івано-Франківщина та Буковина.

— Ви існуєте як самостійна організація парашутистів чи співпрацюєте зі схожими структурами?
— Схожих організацій багато, на їх прикладі ми вчимося. Слідкуємо за роботою київської та дніпропетровської команд. Хочеться відзначити, що у Дніпропетровську організовують стрибки на європейському рівні, команда інструкторів там працює вже десять років.

— За два роки існування “Скай-Груп” були випадки невдалого стрибка?
— На жаль, від вивихів ніхто не застрахований, через необережність парашутистів траплялося таке і в нас на аеродромі. Щоб зменшити ризик, ми не допускаємо людей напідпитку, тих, хто не пройшов підготовку. Деяких не допускаємо до стрибка після оглядин лікаря, котрий теж є у складі нашої команди. Щоб стрибок був безпечним, усю увагу потрібно сконцентрувати на розкриття парашута та на момент приземлення.

— Кому нині більше бракує парашутного адреналіну?
— Студентам та людям від 40 років. Певно, решті просто не вистачає часу на таке задоволення.

— Стрибок з парашутом — відносно дешеве задоволення?
— Гадаю, так, його вартість становить приблизно 350 гривень. У нас діє акція, схожа на рекламу про кришечки з-під напоїв: приведи п’ять друзів — отримаєш знижку на стрибок, а за 10 друзів скидка ще більша.

— За один приїзд до Тернополя можна здійснити лише один стрибок з парашутом?
— У нас за день людина може здійснити кілька стрибків. Дехто після такого загартування бажає зайнятися парашутним спортом. У такому випадку людина проходить спеціальну програму і, зробивши 20-30 стрибків, може назвати себе початківцем у парашутному спорті й освоїти вже більш спортивні парашути типу “крило”.

— Як знаходите клієнтів?
— Інформація про нас шириться за принципом: розкажи другу, але маємо і свій Інтернет-сайт sky-group.org.ua.

— Коли ви здійснили свій перший стрибок і чим вас підкупив цей спорт?
— Я стрибнув уперше у 13 років. Тоді можна було стрибати з 14 років, я обдурив усіх, адже дуже хотів підкорити небо. У стрибки закохався з першого польоту, з тих пір вони для мене — сенс життя.

— Дякую за розмову.

Розмовляла Ірина САЛІЙ
На фото: Юрій Ципльонков під час здійснення стрибка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *