Соціум

Як нині живуть ті, кого не приручили

Проблема безпритульності тварин є надзвичайно актуальною для нашого міста. Для вирішення цього питання більше року тому була прийнята спеціальна програма, основним завданням якої є зменшити кількість бродячих собак гуманними методами.

Проблема безпритульності тварин є надзвичайно актуальною для нашого міста. Для вирішення цього питання більше року тому була прийнята спеціальна програма, основним завданням якої є зменшити кількість бродячих собак гуманними методами.

Спеціально для цього при ХКП “Спецкомунтранс” було створено спецпідрозділ, який займається відловом собак для їх стерилізації, після якої тварини проходять реабілітацію у притулку “Добро”. Потім прооперованих собак зі спеціальними кліпсами відпускають на волю. За час дії програми певну частину собак вдалося простерилізувати, але безпритульних тварин так і не поменшало.

“Нині до “Спецкомунтрансу” дуже часто звертаються хмельничани та просять, щоб наші працівники забрали бродячих собак. Щомісяця ми відловлюємо приблизно 30-40 особин. Проте охопити всіх тварин ми не можемо, оскільки у спецпідрозділі працюють лише троє людей. Було б добре, якби у нас був сіткомет, який би значно полегшив процес відлову тварин. На мою думку, нині ефективніше відловлювати собак у кожному мікрорайоні міста окремо”, — каже головний інженер ХКП “Спецкомунтранс” Валерій Жук.

Нині процедура стерилізації визнана найефективнішою у боротьбі зі стихійним розмноженням бездомних тварин. Після такого хірургічного втручання тварина не може більше дати потомство і є менш агресивною. За словами директора притулку “Добро” Ігоря Буряковського, проблема безпритульності тварин у нашому місті може вирішитись вже за два-три роки. “Наш притулок розрахований на 50 тварин, зазвичай, у нас перебуває трохи менше собак, яких привозять працівники “Спецкомунтрансу”. Нині маємо чудові умови для повноцінної реабілітації тварин. Стерилізовані собаки перебувають у нас на реабілітації 12-20 днів, залежно від того, як тварина почувається після операції, — каже він. — Варто відзначити, що ми собак не забираємо назавжди, ми лише проводимо стерилізацію та їх реабілітацію. Звичайно, було б добре, якби в місті діяв притулок, де б збирали хворих та немічних собак”.

Часто можна почути нарікання хмельничан, які просять забрати собак, які живуть поруч з їх будинками, до притулку, проте місто наразі не має можливості утримувати таку кількість тварин. Та й біостерилізація, як засіб вирішення проблеми щодо зменшення кількості бродячих тварин, є справою не одного дня, тож нині нам усім потрібно плекати більш гуманне ставлення до друзів наших менших, які живуть поруч.

Ганна Пасічник
фото з архіву редакції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *