Соціум

Діалог з допомогою бібліотеки

Задоволення інформаційних, культурних та освітніх потреб громади — головне завдання міської централізованої бібліотечної системи. На його виконання філії ЦБС здійснюють численні заходи. Проект “Сучасна бібліотека йде в люди” — один з них. У рамках цього проекту нинішнього року філії ЦБС проводять “круглі столи” на тему: “Діалог з громадою”. Днями чергове таке засідання відбулось у філії №2 спільно з колегами з бібліотеки-філії №12.

Задоволення інформаційних, культурних та освітніх потреб громади — головне завдання міської централізованої бібліотечної системи. На його виконання філії ЦБС здійснюють численні заходи. Проект “Сучасна бібліотека йде в люди” — один з них. У рамках цього проекту нинішнього року філії ЦБС проводять “круглі столи” на тему: “Діалог з громадою”. Днями чергове таке засідання відбулось у філії №2 спільно з колегами з бібліотеки-філії №12.

Мікрорайон Виставка, як серед хмельничан прийнято називати житловий масив Заріччя від вулиці Зарічанської до проспекту Миру, обслуговують саме ці філії ЦБС: філія №12 — місцеву юнь, а філія №2 — доросле населення. За статистикою ЦБС, понад шість тисяч мешканців мікрорайону є активними користувачами їхніх послуг. Послуги ці чималі: щороку працівники обох філій видають читачам до 110 тисяч примірників книг. Для їхніх потреб — досить широкий вибір періодики, спеціальна література, можливість брати участь у численних і різноманітних культурно-мистецьких заходах, зустрічах пізнавального та освітнього характеру. Але це лише один бік діяльності філій, вони активно і змістовно співпрацюють з місцевими навчальними закладами: гімназією №2, ЗОШ №№21, 22, 25, 30, НВК №4, обласним ліцеєм-інтернатом з поглибленої підготовки в галузі науки, професійним ліцеєм сфери послуг, ВПУ №25, дитячою музичною школою №2, громадськими організаціями, університетом управління та права. Відтак, можна цілком справедливо вважати ці філії ЦБС місцевими центрами культури. Натомість їхній потенціал ще далеко не вичерпаний, зокрема щодо співпраці з депутатським корпусом, особливо інформаційної підтримки міських обранців та організації їхніх зустрічей з місцевою громадою. Пропонуючи саме такі послуги, філії ЦБС намагаються всіляко сприяти прозорості діяльності міської представницької влади, активно популяризувати ініціативи і здобутки депутатів.

Особливий бік діяльності філій — можливість читачам виходу в світовий інформаційний простір. Щодо цього учасники засідання “круглого столу” були ознайомлені з результатами дослідження, котре здійснювали волонтери бібліотек. Його метою було вивчення ситуації стосовно інте-ресів мешканців доступу до Інтернету. Аналіз проведеного опитування показав, що у 95% респондентів є потреба у користуванні безкоштовною мережею Інтернет. Отож філії ЦБС налаштовані на максимальне задоволення цих потреб. Так, бібліотека-філія №2 є однією з чотирьох філій ЦБС, які перемогли у другому етапі конкурсу “Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету” за програмою “Бібліоміст”. Завдяки вдалій участі у цій програмі, запровадженої провідними міжнародними інституціями, філії ЦБС мають отримати 15 сучасних комп’ютерів.

Нинішній “круглий стіл”, як і попередні засідання, виявив тенденції, які, на жаль, не пересікаються одна з одною. Точніше, не завжди пересікаються. Йдеться про зусилля філій бібліотечної системи бути сучасними центрами культури і рівня розуміння цієї мети з боку партнерів, насамперед депутатського корпусу. Приклад поєднання цих зусиль і розуміння такої мети демонструють хіба що Сергій Болотніков та Анатолій Собко. Їхня загальна допомога бібліотекам у конкретних справах, які можна і відчути, і побачити: у ремонтних роботах, оснащенні, поповненні книжкового фонду. Якби цей приклад наслідували інші їхні колеги з представників бізнес-середовища, доволі численного в міській раді, принаймні побутові проблеми бібліотек уже були б забуті. Стосується це і збільшення фонду книг, і особливо передплати періодичних видань. На жаль, реальні можливості міського бюджету нині значно обмежені, отож партнерська допомога виходить на перший план. Чи усвідомлюють це нинішні обранці? На засіданні цього “круглого столу” із запрошених депутатів взяла участь лише Людмила Бойчук. Сергія Мандзія і Дмитра Шевченка представляли їхні помічники, а ось Петро Кузьмін, Оксана Кольгофер та Анатолій Костьолко себе не презентували навіть таким чином. Залишається сподіватися, що діалог з громадою, започаткований ЦБС, матиме належний відгук у конкретній площині вже сесійної зали та розумінні важливості ролі бібліотеки як сучасного центру культури та освіти з боку всіх обранців міської громади.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *