Соціум

Щоб земля не стала товаром

Збори громадськості міста щодо ініціювання всеукраїнського референдуму з заборони продажу земель сільськогосподарського призначення відбулись у Хмельницькому у понеділок, 16 травня.  Збори громадськості міста щодо ініціювання всеукраїнського референдуму з заборони продажу земель сільськогосподарського призначення відбулись у Хмельницькому у понеділок, 16 травня.

На них зійшлось трохи більше 200 осіб, загалом симпатиків партії “Батьківщина”, активісти якої найбільше доклалися до організації цього зібрання. Головував на зборах секретар міської ради Валерій Лесков. “Сучасна влада нагортає бульдозером земельну реформу, коли ще нема жодної законодавчої бази і реальних механізмів її впровадження”, — сказав він у своєму виступі. На його думку, реформування ринку землі відбуватиметься за тим же принципом, що і “прихватизація” промисловості. Тому він вважає за доцільне продовжити мораторій на заборону продажу землі до 2015 року і провести Всеукраїнський референдум з цього питання.

Його підтримав і народний депутат України Лев Бірюк, який зауважив, що у Верховній Раді ніхто не прислухається до голосу опозиції і законопроекти про земельну реформу підтримуються депутатами більшості. На його думку, мораторій потрібно продовжувати не тільки до 2015 року, а й довше, для цього винести і це питання на референдум.

Усі промовці погоджувалися з тим, що земля — це не товар, торгувати треба тим, що на ній росте. “Для України земля — це як нафта для Арабських Еміратів”, — влучно сказала одна із виступаючих. Заступник директора школи №22 Світлана Погребняк зауважила, що земля для народу — це вже останні штани, і ті хочуть зняти. Знищується інфраструктура: закриваються школи, лікарні, заклади культури. На її думку, все це робиться владою свідомо для того, щоб зручніше відібрати землю в українського народу.

Присутні проголосували за підтримку проведення референдуму та за кандидатури до ініціативних груп зі збору підписів на підтримку референдуму.

Анастасія СІМАШОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *