Соціум

Хмельничани кажуть “ні” добудові ХАЕС

Громадські слухання щодо доцільності добудови третього і четвертого блоків на Хмельницькій АЕС відбулись у п’ятницю, 13 травня. Ініціаторами зібрання стали міська організація ВО “Свобода” та ініціативна група.

Громадські слухання щодо доцільності добудови третього і четвертого блоків на Хмельницькій АЕС відбулись у п’ятницю, 13 травня. Ініціаторами зібрання стали міська організація ВО “Свобода” та ініціативна група.

Голова громадської ради при міськвиконкомі Зоя Діденко, яка вела зібрання, одразу попередила, що це громадські слухання, а не мітинг, тому вони мають обмежений півторагодинний регламент. Всього у порядку денному було три питання: інформація про реальний стан справ з будівництва третього і четвертого енергоблоків на ХАЕС, інформація про екологічну експертизу та можливий вплив на довкілля нових енергоблоків та обговорення проекту звернення до влади. Виявили інтерес до слухань і міська влада, і депутати міської ради.

З першого питання слово взяв представник ХАЕС — заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський. Він спробував умістити свою інформацію у відведених 15 хвилин, намагаючись пройтись по всіх моментах, що стосуються побудови нових реакторів, і розтлумачити зібранню, чому, як і навіщо задумано такий проект. Та спершу він наголосив, що згідно з законодавством слухання можуть проводитись тільки на території, що входить до 30-кілометрової зони АЕС. Ця заява викликала обурення присутніх і неодноразово обі-грувалась наступними промовцями. Але це ж не вина атомників, а закон, прийнятий народними депутатами. Часу, виділеного регламентом Олегу Рахлінському катастрофічно не вистачило, що спричинило появу ще більшої кількості запитань. Виправдовуючись, він зауважив, що “вони всього лише виконують державне завдання”. А від себе скажемо, не лише теперішньої влади, а ще попередньої: адже ідея добудови ХАЕС з’явилась у часи президентства Ющенка.

З другого питання доповідала депутат облради Тетяна Колісниченко. Швидше, не доповідала, а нагадала, що в області проводився збір підписів проти добудови двох блоків на ХАЕС, і таких підписів вже зібрано 20 тисяч. “Хай за законом і буде враховуватися думка тільки тих людей, які живуть у 30-кілометровій зоні, проте підписи зібрані по всій Хмельниччині, і думку цих людей не можна ігнорувати”, — сказала вона.

Представник Національного екологічного центру Артур Денисенко розповів про деякі неточності у доповіді представника ХАЕС та офіційній інформації на її сайті. Зауважив, що зараз не відбувається ніякого ренесансу ядерної енергетики, а навпаки, після подій на японській “Фукусімі” світ переосмислює доцільність використання атомної енергетики. Він же зазначив, що в Україні є 15 енергоблоків, з них третина не працює. “Навіщо будувати нові, коли є такі, що простоюють навіть у час пік взимку?” — сказав пан Денисенко. Чимало зауважень він висловив і щодо старих конструкцій 1989 року, на яких планується встановлювати реактори нового типу.

Депутат обласної ради, голова обласної організації “Свободи” Ігор Сабій зауважив на ще одному важливому моменті. “Не треба і землетрусів для виникнення аварії, адже неподалік Нетішина у селі Цвітоха знаходиться склад з 57 тисячами авіабомб”, — нагадав він. І заявив: “Ми не проти ядерної енергетики взагалі, а лише проти конкретно цього проекту”.

Чи не найцікавішим та найґрунтовнішим був виступ спеціально запрошеного гостя з Росії, представника Міжнародної організації “Беллона” Андрія Ожеровського. Він повідомив, що російська компанія “Рос-Атом”, яка зводитиме хмельницькі енергоблоки, вже побудувала аналогічну реакторну установку в Китаї. Проте, за його словами, китайська станція працює погано — на 20 відсотків менше обіцяної потужності.

Голова обласного товариства охорони природи Юрій Резніков заявив, що на основі зібраних підписів буде висловлена ініціатива провести референдум жителів усієї Хмельницької області щодо побудови третього і четвертого енергоблоків на ХАЕС.

Наприкінці зібрання Зоя Діденко зачитала звернення учасників громадських слухань до міської влади, у якому зазначено, що “представники громади міста Хмельницького обурені планами добудови третього і четвертого енергоблоків на ХАЕС” і вважають ці наміри “антинародним бізнес-проектом”. На цій оптимістичній ноті громадські слухання і завершились.

Чи можна сподіватися, що на резолюцію слухань хоч якось відреагує влада на всіх рівнях — важко сказати.

Анастасія Сімашова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *