Соціум

Захворюваність на туберкульоз: тенденція до стабілізації в місті

Проблема захворювання на туберкульоз актуальна в масштабах не тільки України, а всієї земної кулі, оскільки, як відомо, щорічно в світі хворіють на туберкульоз 7-10 мільйонів осіб. І хоч в Україні, за словами медиків, зрушення у контролі за туберкульозом є, проте рівень захворювання та смертності досі залишається на рівні епідемії.  Проблема захворювання на туберкульоз актуальна в масштабах не тільки України, а всієї земної кулі, оскільки, як відомо, щорічно в світі хворіють на туберкульоз 7-10 мільйонів осіб. І хоч в Україні, за словами медиків, зрушення у контролі за туберкульозом є, проте рівень захворювання та смертності досі залишається на рівні епідемії.

За останні три роки захворюваність усіма формами активного туберкульозу в місті відносно стабільна — висновок обговорення на засіданні міськвиконкому стану виконання міської Програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2009-2011 роках. Заступник міського голови Григорій Давиденко навів такі статистичні дані: на диспансерному обліку в міському протитуберкульозному диспансері перебувають 1061 хворий, з них 677 дорослих та 361 дитина, які інфіковані і мають великий ризик захворіти на активний туберкульоз. Активними формами, які потребують постійного лікування і є небезпечними для оточення, хворіють 298 мешканців міста. Серед кожних 850 хмельничан один має активну форму туберкульозу, створюючи загрозу для інших. Аналізуючи групу ризику, держпосадовець, в першу чергу, назвав безхатченків (бездомних), людей працездатного віку, але тимчасово безробітних — 59% та осіб, які звільнилися з місць виконання покарань. Є навіть 2,3% студентів. Також своє додає ВІЛ-інфекція СНІД — у 23% випадків виявлене поєднане захворювання. Якщо в 2009 році у місті зареєстровано 15 хворих з поєднаною патологією, то в 2010 році їх виявлено 29. Туберкульоз залишається основною причиною смерті хворих на СНІД. В 2009-2010 роках 39% випадків смерті від усіх форм туберкульозу — це хворі на СНІД. Викликає найбільшу стурбованість факт, що понад 85% хворих — це люди працездатного репродуктивного віку. Стосовно соціального статусу тих, у кого виявлено туберкульоз, — 53% непрацюючі (працездатного віку), 17% — пенсіонери, 11% — працівники робітничих спеціальностей, 6% — приватні підприємці. Фтизіатрична служба в місті представлена міським протитуберкульозним диспансером з денним стаціонаром на 35 ліжок, а профілактичні заходи та обов’язки з раннього виявлення хворих покладені на амбулаторно-поліклінічні заклади. В минулому році показник виявлених хворих на туберкульоз по місту, який діагностовано на першому етапі, склав 61% (запланований державною Програмою — 50%). Щорічно профілактичні обстеження на туберкульоз проходять 160 тисяч мешканців міста. Однак у 2010 році було виявлено 34% хворих з деструктивними формами, тобто пізно. Тому для покращення ситуації з туберкульозом заступник міського голови назвав якісніше обстеження особливо тих верств населення, які належать до груп ризику, — бездомних осіб, соціально дезадаптованих і тих, хто хворіє найчастіше, — непрацюючих працездатного віку та пенсіонерів.

Під особливим контролем має бути тубдіагностика дітей. Перебої з туберкуліном були торік, не виділила держава коштів на придбання препарату і в цьому році, покладаючи придбання ліків на місцеві бюджети. Станом на 15 квітня цього року залишки туберкуліну по місту складають 2800 доз. При річному плані 47 184 виконано чотири тисячі проб Манту. До кінця 2011 року підлягають туберкулінодіагностиці ще 43184 особи віком до 18 років. Для цього (з урахуванням залишків) потрібно 83600 доз туберкуліну на суму 220 тисяч гривень. Не всі новонароджені (70%) через відсутність вакцини отримують щеплення БЦЖ. Не можна відкидати й спротив батьків стосовно вакцинації.

Свої зауваження висловив Григорій Давиденко і щодо покращення діагностики методом мікроскопії мазка мокротиння. Адже, за статистичними даними 2010 року, в жодному із 7800 обстежень не виявлено осіб з підозрою на туберкульоз. Можливо, висловив він надію, результати діагностики цим методом покращаться, коли буде відкрита централізована лабораторія на базі міського протитуберкульозного диспансеру, а в лікувально-профілактичних установах проводитиметься лише забір аналізів.

В обговоренні програми взяв участь Сергій Василенко, позаштатний обласний фтизіатр управління охорони здоров’я ОДА, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру. Він зауважив, що слід звернути увагу на охоплення флюорографією працівників ринків у місті, покращити вакцинацію новонароджених (61,3% в місті і 83,1% — в області) та вакцинувати дітей від 7 до 14 років (на сьогодні жодна дитина не вакцинована). Доцільно запровадити соціальну підтримку хворих на туберкульоз. Для цього, за попередніми підрахунками, потрібно 60-80 тисяч гривень на продуктові набори для цієї категорії населення. На часі — автоматизація системи управління. Держпосадовець запропонував рішенням сесії зобов’язати підприємців виставляти соціальну рекламу щодо боротьби із туберкульозом.

Головний лікар міської СЕС Олександр Рибак зауважив на боротьбі зі стихійними ринками, де реалізуються продукти харчування, підтвердив необхідність проводити обов’язкове обстеження дітей та підлітків віком 7-14 років пересувним флюорографом тощо.

Головний позаштатний фтизіатр відділу охорони здоров’я управління праці, соціального захисту населення та охорони здоров’я міськвиконкому Володимир Кудла зауважив, що флюорографічне обладнання в усіх медзакладах потребує оновлення та модернізації, адже від того залежить рівень діагностування. Слід активніше застосовувати примусову госпіталізацію хворих на активні форми туберкульозу, а також пришвидшити комп’ютерний облік хворих.

Як зауважила головний дитячий фтизіатр міського протитуберкульозного диспансеру Наталя Пивоварова, показники захворюваності дітей на туберкульоз у нашому місті значно нижчі обласних. У 2008 році зафіксовано один випадок хвороби на туберкульоз у дитини і один випадок у підлітка, в 2009 році — жодного, а минулого року захворіла одна дитина. Це свідчить про добре організовану диспансеризацію дітей. Проте слід покращити якість флюорографічного обстеження та діагностичного тесту — проби Манту дітей та підлітків, особливо із сімей, де батьки перебувають в групі ризику. Наталя Іванівна наголосила на необхідності розв’язання проблем, пов’язаних із вакцинодіагностикою. Адже відсутність вакцини — це загроза спалаху інфекційних хвороб. Інфікованість населення нашого міста висока, тому новонароджені діти, які виписуються з пологового будинку без вакцинації, можуть заразитися патогенними штамами, що може призвести до захворювання на туберкульоз. Ремонту та оновлення потребує рентгенобладнання дитячої лікарні. На модернізації рентгенустаткування в медзакладах міста наголошував і начальник міського відділу охорони здоров’я Михайло Василишин. З 1 вересня в усіх школах міста проводитиметься обов’язкове обстеження дітей з 14-річного віку, з використанням пересувного флюорографа. Планується й надалі обов’язкове флюорографічне обстеження працівників ринків міста і т.д.

На засіданні з урахуванням усіх пропозицій та зауважень прийнято відповідну постанову. Крім основного, розглянуто ще 45 різних питань.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *