Соціум

Хмельницьких школярів навчали берегти тепло

З жовтня минулого року Хмельницький долучився до переліку міст, які впроваджують у своїх навчальних закладах Програму “Енергоефективні школи”. Цю місію в нашому місті випало здійснювати трьом загальноосвітнім навчальним закладам міста — ліцею №17, гімназії №1 ім. В.Красицького і НВК №4. Наприкінці навчального року ми відвідали одну з пілотних шкіл — гімназію №1 ім. В.Красицького, щоб дізнатися, які плоди принесло впровадження цього проекту.

З жовтня минулого року Хмельницький долучився до переліку міст, які впроваджують у своїх навчальних закладах Програму “Енергоефективні школи”. Цю місію в нашому місті випало здійснювати трьом загальноосвітнім навчальним закладам міста — ліцею №17, гімназії №1 ім. В.Красицького і НВК №4. Наприкінці навчального року ми відвідали одну з пілотних шкіл — гімназію №1 ім. В.Красицького, щоб дізнатися, які плоди принесло впровадження цього проекту.

Запуск проекту відбувся 18 листопада у Палаці творчості для дітей та юнацтва за участю представників влади, комунальних служб, КП “Хмельницьктеплокомуненерго”. “На початку реалізації проекту до нього була залучена вся наша школа, — розповідає заступник директора гімназії №1 Марина Демидко. — Згодом заняття проходили з учнями шостого класу, який було визначено експериментальним”. На те, аби діти освоїли ази бережливої поведінки з енерго- і тепловими ресурсами, було відведено 17 навчальних годин. Вивчення курсу в межах цього проекту у гімназії №1 вже завершено, проте, як свідчить досвід міст-попередників, не виключено, що у наступному році цей курс вивчатимуть в інших хмельницьких школах. До того ж на рівні міністерств нині триває обговорення питання доцільності впровадження в шкільну програму окремої дисципліни, яка прищеплюватиме школярам ощадливе ставлення до енергоресурсів. “Підручники, методичне забезпечення для викладачів, прилади для проведення дослідів в нас є для реалізації цієї програми”, — продовжує Марина Василівна. Вчитель Богдан Максимов додає: “Питання ефективного використання енергетичних ресурсів сьогодні набуває глобального масштабу. Й американцям особливо дивно спостерігати, що ми витрачаємо великі кошти, ресурси там, де їх можна використати значно менше. Тому вони й вирішили нам у цьому допомогти”.

Берегти тепло у гімназії вчать на своєму ж прикладі: скрізь, де можливий витік тепла, подбали про екранування батарей. Здійснено заміну вікон на пластикові, замість звичайних електричних ламп використовують енергозберігаючі. Цих заходів було вжито в навчальному закладі ще до того, як почалося впровадження Програми “Енергоефективні школи”.

Вивчаючи курс, учні підкріплювали теоретичні знання практикою: для них були організовані екскурсії на теплокомуненерго, водоканал, де вони могли наочно побачити, як виробляється вода, тепло, скільки засобів, зусиль витрачається на їх подачу в кожну хмельницьку оселю. Школярі отримували завдання прорахувати разом із батьками, як витрачається тепло у їхніх домівках і де є резерв для економії. Діти загострювали увагу батьків на важливості енерго- і теплозбереження.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

 

Готуємо сани влітку

Ми, учні 6-Д класу НВК №4, протягом півроку вивчали факультативний курс, в якому, мандруючи по країні Тепландії разом з казковою дівчинкою Теплинкою, познайомилися з процесом утворення тепла, проблемами підприємств, що виробляють тепло та доставляють його до споживача. Слухаючи розповіді робітників котельні, ми зрозуміли, що затишок у наших квартирах залежить не тільки від них, але й від самих мешканців. Тож закликаємо всіх хмельничан звернути увагу на стан своїх квартир і усунути за літо можливі джерела втрат тепла, щоб зустріти опалювальний сезон підготовленими до морозів. Також ми пропонуємо переглянути розташування меблів у квартирі. Якщо вони закривають батареї опалення, тепло не зможе вільно поширюватися помешканням. А от біля зовнішньої стіни квартири меблі будуть саме там, де треба, бо вони утеплятимуть собою стіну, що постійно холоне.

Особливу увагу варто звернути на двері під’їзду: якщо вони нещільно зачиняються, то разом з теплом через щілини вилітають і кошти мешканців, адже в більшості будинків у під’їздах є лічильники тепла, а саме біля дверей знаходиться батарея, яка буде обігрівати вулицю через нещільно зачинені двері.

Отож готуймо сани влітку, аби в вашому під’їзді та квартирі Теплинка почувалася добре і зігрівала кожного мешканця нашого міста.

Ольга Грамчук, вихованка Палацу творчості дітей та юнацтва

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *