Соціум

У школах нововведення: тестові контрольні роботи

До кінця навчального року у загальноосвітніх школах міста залишилось не так вже й багато часу. Для освітян та учнів, як завжди в ці весняні дні, настає чи не найгарячіша пора. Про це наша розмова з начальником міського управління освіти Юрієм КУРМАНСЬКИМ.

 

До кінця навчального року у загальноосвітніх школах міста залишилось не так вже й багато часу. Для освітян та учнів, як завжди в ці весняні дні, настає чи не найгарячіша пора. Про це наша розмова з начальником міського управління освіти Юрієм КУРМАНСЬКИМ.

— Юрію Івановичу, нині багато розмов точиться навколо підсумкового тестування учнів 5-8 класів.
— За останні п’ять років система освіти України зазнала багатьох змін. Це — запровадження 12-річної освіти, зовнішнього незалежного оцінювання для випускників загальноосвітніх шкіл, повернення до 11-річного терміну навчання, а в лютому цього року чергове нововведення — підсумкове письмове тестування учнів 5-8 класів. У відповідному наказі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту №141 від 16 лютого йдеться про проведення 10-20 травня поточного року підсумкових контрольних робіт з чотирьох предметів, серед яких — українська мова, іноземна мова (англійська, французька або німецька), математика (для 7-8 класів — алгебра й геометрія), історія України, а також російська мова в класах з російською мовою навчання.

— Підсумкові контрольні роботи для середніх класів є державною підсумковою атестацією, як і для учнів випускних класів?
— Письмове тестування учнів 5-8 класів заплановане лише цього року. Але воно не є ні державною підсумковою атестацією, ні зовнішнім незалежним оцінюванням. Метою контрольних робіт є визначення рівня засвоєння навчального матеріалу учнями загальноосвітніх навчальних закладів. Їх проведення передбачене діючим Державним стандартом базової загальної середньої освіти, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 14 січня 2004 року. Результати контрольних робіт будуть використані для якісної підготовки проекту нового Державного стандарту змісту освіти. Для освітян і учнів контрольні роботи наприкінці навчального року — звична справа. Особливість цьогорічних полягає лише у змісті та формі проведення — тестуванні.

— Чи вже визначено дати проведення підсумкових контрольних робіт?
— Так, управління освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації визначило конкретні дати: українська мова — 11 травня, математика — 12 травня, алгебра — 12 травня, геометрія — 13 травня, історія України — 17 травня, іноземна мова — 18 та 19 травня, російська мова в класах з російською мовою навчання — 10 травня. Контрольні роботи будуть проводитися за розкладом навчального закладу на другому-третьому уроках.

— Ажіотаж серед батьків і певне невдоволення викликали чутки, що посібники із завданнями конт-рольних робіт слід придбати за власні кошти.
— Хочу одразу наголосити, що купувати нічого не треба. Кожен навчальний заклад отримає два посібники з усіма варіантами завдань, будуть зроблені копії сторінок. Тому кожен учень отримає листки з варіантом завдань.

— Відомо, що завдання конт-рольних робіт будуть однакові для шкіл звичайних та спеціалізованих.
— Варіанти завдань підсумкових контрольних робіт будуть добирати вчителі разом з адміністрацією навчального закладу з посібників, визначених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, вказаних в листі МОН. У посібниках подано по 38 варіантів завдань, зміст і обсяг яких відповідає вимогам чинних навчальних програм. На виконання контрольних робіт відводиться 45 хвилин, а з іноземної мови — 90 хвилин. Відлік часу починається після вступної бесіди вчителя та інструктажу. В методичних рекомендаціях Міністерства є порядок оформлення контрольної роботи. Критерії оцінювання і особливості перевірки робіт зазначені у посібниках для кожного класу окремо. Перевіряти та оцінювати контрольні роботи будуть вчителі-предметники за місцем написання, тобто у школах. За результатами контрольної роботи буде виставлена відповідна оцінка в класному журналі з кожного предмету. Підсумкова семестрова оцінка буде враховувати оцінку за контрольну роботу. Роботи повинні бути перевірені протягом п’яти днів, відтак результати тестів стануть відомі до 25 травня. Надалі вони будуть узагальнені і передані в звітах до Міністерства освіти.

— Чи зможуть учні під час контрольних користуватися додатковими джерелами?
— Використання додаткових джерел (словників, довідників, підручників, посібників) під час написання підсумкових завдань не допускається. Не переноситься й дата контрольної роботи для тих учнів, які будуть відсутні в школі з поважних причин.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *