Соціум

Команда “Спортлідер+”: від дебютанта до фаворита

Місто Хмельницький має великі футзальні традиції. Роками кількість команд у місцевих змаганнях зростала до кількох десятків. З недавніх пір кількість стала переходити у якість. Ще рік тому наш обласний центр був представлений у першості України “Поділлям-УМВС”. Сезон 2010-2011 років, що завершився нещодавно, цілком можна вважати знаковим. Адже вже дві хмельницькі команди змагалися на всеукраїнському рівні. Дебютанти — “Спортлідер+” одразу ж посіли у своїй групі третє місце. Це неабиякий успіх! Спробуємо проаналізувати його складові, ще раз озирнувшись у недавнє минуле команди однодумців.

 

Місто Хмельницький має великі футзальні традиції. Роками кількість команд у місцевих змаганнях зростала до кількох десятків. З недавніх пір кількість стала переходити у якість. Ще рік тому наш обласний центр був представлений у першості України “Поділлям-УМВС”. Сезон 2010-2011 років, що завершився нещодавно, цілком можна вважати знаковим. Адже вже дві хмельницькі команди змагалися на всеукраїнському рівні. Дебютанти — “Спортлідер+” одразу ж посіли у своїй групі третє місце. Це неабиякий успіх! Спробуємо проаналізувати його складові, ще раз озирнувшись у недавнє минуле команди однодумців.

Як все починалося. Команда успішно виступила на І Всеукраїнському турнірі “Кубок Свободи” в січні 2010 року. Зі спонсорами та партнерами заходу — депутатом облради та власником торгової марки “Фруктовий рай” Іваном Гончаром і депутатом Хмельницької міської ради Олександром Симчишином обмірковували можливість спробувати “Спортлідеру+” виступити у першості України.

Підготовка до сезону 2010/2011 років. Методичну допомогу надали тренери вищоліговського “ТВД” (Львів). За три місяці до старту у другій лізі почали тренуватися чотири рази на тиждень, чергуючи тренування з контрольними поєдинками. 
База команди та її кадри. Допоміг підприємець Володимир Лазарчук, який у Гречанах збудував найкомфортніший у місті комплекс для футзалу: паркетний майданчик мінімально-достатніх розмірів, трибуна з 200 кріслами для глядачів, сучасне табло, душові, інші необхідні приміщення. Він виділив “Спортлідеру+” зручний час для тренувань та забезпечив умови для проведення офіційних матчів. Кістяк команди створили ті футзалісти, які грали в ній від дня заснування. Запросили допомогти колективу Володимира Антонюка, Романа Шевчука, Дмитра Матусова і Дмитра Михайленка.

Перший офіційний поєдинок. Його “Спортлідер+” провів у кінці листопада на виїзді проти старожила другої ліги — МФК “Городенка” (Івано-Франківщина). Було природне хвилювання, бо таки дебют! Діяли гранично мобілізовано, виконували настанови на матч. Господарі — лідери ліги минулого сезону — мали гольові моменти. Хмельничан врятував голкіпер. Якби підфортило, могли б і перемогти. А так — рідкісні в футзалі 0:0. Отже, перший млинець, можна сказати, вдався. 
Дебют перед своїми глядачами. Вдома вперше приймали тернопільські “Товтри”, майбутнього переможця турніру. У складі гостей — екс-гравці хмельницького “Поділля” зразка 2008 року — Козелко, Дубчак, Клекот… Зал був вщент заповнений глядачами, і це за платного входу. Емоції подекуди зашкалювали. Господарі вигравали — 5:2, поступалися — 5:6, грали внічию — 7:7. Перед фінальним свистком пропустили два необов’язкові м’ячі і поступилися — 7:9. Але прихильники господарів дійством залишились задоволені і після гри підбадьорювали гравців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подальші виступи, філософія клубу. Колектив зростав і перемоги прийшли. За підсумками двоколового турніру, “Спортлідер+” посів перше місце. Хоча інколи, задля глядацького інтересу, видовищності компанія Артема Гласа жертвувала результатом. Чому? А тому, що така їх філософія — грати задля вболівальників! Ніколи не обмежувались своєю половиною майданчика, прагнули більше контролювати м’яч, комбінувати, атакувати. Так, іноді бракувало прагматизму, тактичної хитрості. Але симпатикам “Спортлідера+” така манера гри подобалась.

Ціна задоволення. Не секрет, що квитки на домашні поєдинки коштували 10 гривень. Чи не вперше в Хмельницькому фанам доводилося платити за футзальне дійство. Але не поспішатимемо засуджувати за це керівництво клубу і власників спортзалу. Будемо об’єктивними: щоб організувати видовище хоча б такого рівня, витрачаються чималі кошти, зусилля, час… Рівень комфорту, футзального антуражу на домашніх зустрічах “Спортлідера+” був гідний ціни за вхідний квиток. Не кажучи вже про те, що в перервах проводилися розіграші недешевих призів для тих, хто придбав квитки.

Кадри вирішують все! Одіозний вислів радянської епохи актуальний щодо складу хмельничан. Основний тягар ліг на плечі десяти виконавців, які забезпечили гідний результат. І кожен з них вартий найтепліших слів.

Основний голкіпер Дмитро Матусов: на високому рівні відстояв на воротах майже всі поєдинки. Багато разів рятував команду, недивно, що саме він визнаний кращим воротарем другої ліги. Його дублер Роман Слободянюк був гранично надійним у тих поєдинках, коли йому довіряли останній рубіж. Щодо дій польових гравців. Роман Шевчук тактично вишколений, дисциплінований захисник, цементував оборону, своєчасно давав поради партнерам по команді, згуртовував колектив. Віталій Атаманюк — один із лідерів команди, по-спортивному злий футзаліст, з неабиякою волею до перемоги, підбадьорював команду, забивав важливі м’ячі. Олександр Атласюк мав огріхи в передачах м’яча, але компенсував ці недоліки прагненням боротися в кожному епізоді, забив чимало вирішальних м’ячів. Дмитро Михайленко має футзальний талант, нестандартну техніку роботи з м’ячем, вміє обіграти суперника на обмеженому просторі. Провів 12 м’ячів. Хоча він юний спортсмен, але ним вже цікавляться скаути команд першої і вищої ліг України. Заслужений майстер спорту Володимир Антонюк відіграв у “Спортлідері+” півсезону, але був стрижнем колективу, і з 13 голами залишився кращим бомбардиром хмельничан. Керівництво клубу дякує Володимиру за допомогу. Артема Гласа цілком можна назвати душею і серцем команди. Він — універсальний, вправний гравець, він — засновник, тренер, представник. Без цієї людини “Спортлідер+” важко взагалі уявити. Але чи зможе Артем і в майбутньому тягнути на собі такий шмат роботи? Логічно було б підшукати собі помічників-однодумців. Капітан команди Сергій Дудар першим допомагав Гласу у важкі моменти, як досвідчений спортсмен. На майданчику ж для Сергія не було проблемою взяти гру на себе, обвести кількох суперників, вивести філігранним пасом на ударну позицію партнера. А це дано далеко не кожному. Під кінець першості у колективі з’явились уродженці Трускавця брати Монастирські. Віталій має відповідний тактичний вишкіл, арсенал інших футзальних якостей. Ігор — універсальний футзаліст, чітко виконував настанови на гру. З ними “Спортлідер+” пов’язує своє майбутнє. Роман Діброва, Дмитро Святий, Михайло Миколюк та Антон Лапенюк грали менше, але зробили посильний внесок у досягнутий результат.

Здобутки і негативи сезону. Якщо абстрагуватися від статистики, то найкращі зустрічі за змістом продемонстрованого футзалу хмельничани провели в Івано-Франківську проти дублерів нинішнього лідера вищоліговського чемпіонату України, тамтешнього “Урагана-2”. В регулярній першості Глас і Ко зіграли внічию (2:2), а у фіналі навіть поступилися (3:5). Десь не вистачало досвіду, витримки, нестандартних дій при реалізації гольових моментів. Але в цілому клас футзалу, демонстрований “Спортлідером+”, був дуже гідний. Недарма ж тренер “Урагану-2” після останньої зустрічі сезону підійшов до наших земляків і сказав: “Сьогодні перемагати повинні були ви!”. Що в пасиві? Чотири поразки у фінальній частині першості України. Причина банальна — гравці основи просто втомилися. За сезон “Спортлідер+” провів тридцять шість (!) офіційних зустрічей. Крім першості України, змагалися ще й в Кубку України, вищій групі чемпіонату Хмельницького, “Кубку Свободи”.

Зв’язок з громадою. Прагнули, щоб уболівальники були максимально інформовані про виступи команди. Анонси зустрічей передавали напередодні в мережі FM-радіостанцій. До кожного поєдинку випускали програмки. Звіти про ігри окремий кореспондент готував у місцеві газети. Робилися відеорепортажі про поєдинки хмельничан на місцевих телеканалах. “Спортлідер+” має сайт в Інтернеті [email protected]. І достатньо оперативно на ньому розміщувалася відео- та фотоінформація про команду, її зустрічі. Як кажуть, гра хмельничан була на слуху. Фундамент для інформаційної структури клубу закладено непоганий.

Найближчі плани та перспективи “Спортлідера+”. Безумовно, після такого напруженого сезону гравцям потрібен перепочинок. Ця команда не є професійною, тому у квітні-липні кожен зі спортсменів може розпоряджатися часом на власний розсуд. Але з 1 серпня команда почне підготовку до сезону 2011-2012 років. Президент клубу Іван Гончар висловив побажання позмагатися у першій лізі України.

Від редакції. Безумовно, керівникам, тренерам і футзалістам “Спортлідера+” величезна подяка за те, що вони гідно презентували наше місто на всеукраїнській арені. Хай вам щастить і в подальшому!

Підготував Віктор Котов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *