Соціум

Як вижити “Хмельницькводоканалу”?

Сподіваюся, що ці цифри і факти дадуть бодай часткову відповідь на це запитання. Так, за 2010 рік спостерігалося покращення оплати послуг водопостачання і водовідведення, чому сприяла активізація роботи підприємства зі стягнення боргів, що дозволило забезпечувати безперебійне водопостачання міста Хмельницького.

Сподіваюся, що ці цифри і факти дадуть бодай часткову відповідь на це запитання. Так, за 2010 рік спостерігалося покращення оплати послуг водопостачання і водовідведення, чому сприяла активізація роботи підприємства зі стягнення боргів, що дозволило забезпечувати безперебійне водопостачання міста Хмельницького.

На нашому підприємстві проводиться й значна робота з енергозбереження. Зокрема, за минулий рік економія електроенергії від виконаних заходів склала 506,4 тис./кВтГ, але через зростання тарифів на електроенергію її вартість не зменшилася. Було проведено капітальний ремонт та побудовано ряд об’єктів: профілакторію на 50 автомобілів, вуличних мереж водопостачання від вул. Транспортної до вул. Вокзальної, 84/1, здійснено проект землеустрою під будівництво КНС у пров. Гагаріна, проведено буріння розвідувально-експлуатаційної свердловини в Західному водозаборі, впорядковувалися високонавантажені мулові майданчики 0,5 га (II черга).

У цьому році плануємо виконати енергозберігаючі заходи на 328 тис./кВтГ. Але цього замало і коштів підприємству не вистачає. Нині вже не лише ми усвідомлюємо потребу доповнення до Закону України “Про питну воду та питне водопостачання”, де було б зазначено, що підприємствам, які постачають питну воду населенню, відпускна ціна за 1 кВт електроенергії має коштувати стільки ж, як і для населення. Але нічого довести не можемо і несемо подвійний тягар видатків. А ще держава “допомагає” у свій спосіб. Якщо раніше наше підприємство щоквартально сплачувало за використані надра 25 тис. грн., тобто за видобуток води, то сьогодні сплачуємо по 250 тис. грн. Знизили б ціни на електроенергію та платню за надра, одразу зникло б чимало проблем. Насамперед, питання про підвищення тарифів на послуги. З’явилися б у нас обігові кошти для розв’язання невідкладних технічних проблем, оновлення виробництва та його реконструкції.

Встановлені у лютому тарифи не перекривають наші витрати, бо тарифи на електроенергію ростуть щомісячно і сьогодні “Хмельницьк­водоканал” сплачує: по І класу — 74,71 коп. за 1 кВт; по II класу — 95,12 коп. за 1 кВт. Крім того, підприємство експлуатує більше 100 одиниць автотракторної техніки, хоч національна комісія витрати на утримання цієї техніки не врахувала. А це практично ціле автопідприємство, на що потрібна велика кількість паливно-мастильних матеріалів, відпускна ціна на які також зростає подекадно. Тому тариф на відпуск 1 куб. метра води для населення уже збитковий на 24%. Як наслідок, водоканад заборгував перед “Хмельницькобленерго” за спожиту електроенергію три мільйони гривень.

Подача електроенергії на об’єкти водоканалу обмежена до аварійності. Знеструмлюємо ремонтну базу, інженерно-лабораторний корпус, що не дає можливості виготовити необхідну запчастину до насосного обладнання, видати довідки на утримання субсидій, зробити аналіз води. 21 березня цього року відключили від електроенергії водонасосну станцію (ВНС-7), через що було зупинено подачу води в Південно-Західний мікрорайон. Щодобово “Хмельницькводоканал” сплачує тільки за спожиту електроенергію 70-75 тис. грн. Крім цього, потрібно сплачувати податки, закуповувати пально-мастильні матеріали, механізми, насоси, запасні частини…

Сьогодні сума боргу хмельничан за спожиту воду складає 4,6 млн. грн. Існує реальна загроза зривів у забезпеченні міста водою, а відповідно — гарячою водою та опаленням, як в деяких інших містах України.

Ми проводимо роз’яснювальну, попереджувальну та претензійно-позовну роботу зі споживачами щодо своєчасної оплати за надані послуги. Так, за 2010 рік подано до суду та розглянуто судом 664 позовів на 685 тис. грн. Державна виконавча служба завершила 620 справ на 609 тис. грн. Накладено 139 арештів на майно — на 207,2 тис. грн. До 211 абонентів у 2010 році довелося застосувати жорсткі заходи, тобто відключити від водокористування. І тільки після 100-відсоткової оплати та сплати 321,04 грн. за включення їх підключили до системи водопостачання.

Отже, МКП “Хмельницькводоканал” працює у важких фінансових умовах. А тому ми просимо всіх водоспоживачів своєчасно до 20 числа кожного місяця розраховуватися за надані послуги водопостачання та водовідведення, щоб не зупинити подачу води в наше місто.

В.Торчинський, інженер МКП “Хмельницькводоканал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *