Соціум

У МАУПі говорили про козацькі звичаї та Конституцію Пилипа Орлика

На базі Хмельницького інституту МАУП відбулася міжнародна науково-практична конференція “Звичай Русі, що став козацьким. Уклад конституції республіки Війська Запорозького (Конституція Пилипа Орлика)”. На базі Хмельницького інституту МАУП відбулася міжнародна науково-практична конференція “Звичай Русі, що став козацьким. Уклад конституції республіки Війська Запорозького (Конституція Пилипа Орлика)”.

Провести науковий форум саме з питань дослідження козацького звичаю було вирішено наприкінці минулого року. Зі своїми доповідями на нього приїхали більше семи десятків науковців, громадських діячів, студентська та учнівська молодь.

Професор Даріана Блохин із Мюнхена (українська діаспора у Німеччині) розкрила, спираючись на архівні дані Німеччини, Франції, Швеції, ще невідому до кінця тему про перших політичних емігрантів з України XVIII ст. Не менш цікавими був науковий матеріал доктора історичних наук Академії наук Білорусі Андрія Киштимова. Відгукнулися на запрошення і науковці з Росії. Наприклад, Павло Бетко з Ростова-на-Дону розповів про “Українське етнічне козацтво Дону”. Свої вітання конференції надіслав кошовий отаман МГО “Українське козацтво в Латвії”, наш земляк Василь Лукащук.

Сміливо і різко прозвучала доповідь козацького старійшини, професора гуманітарно-педагогічної академії Петра Слободянюка на тему: “Українізація — головний фактор українського державотворення”. Науковий виступ керівника фольклорного гурту “Ладовиці” Ірини Телюх, яка досліджувала “Записи фольклору на середній Наддністрянщині”, завершився показовим виступом у національному стилі.

Робота у секціях розпочалася з доповідей майбутніх науковців. Так, учень 8 класу Хмельницького НВК №7 Владислав Бондарук наполегливо твердив, що “Пилип Орлик — апологет української державності”. Його однокласниця з наукової точки зору доводила, що “Пакт Конституції прав і свобод Війська Запорозького — перший український конституційний документ”. Змістовною була доповідь дев’ятикласника Сергія Проворського з Пасічанського НВК, який досліджував “Звичаєве право та судочинство”.

І.Козар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *