Соціум

Музейна Шевченкіана

До 150-річчя від дня смерті та перепоховання Тараса Шевченка обласний художній музей підготував тематичну виставку з музейної колекції. До 150-річчя від дня смерті та перепоховання Тараса Шевченка обласний художній музей підготував тематичну виставку з музейної колекції.

Серед авторів експонованих творів — лауреати Шевченківської премії, народні та заслужені художники України. Переважна частина робіт — графічні аркуші. Увагу привертають ліногравюри Василя Лопати, Софії Кораффи-Корбут, офорти Андрія Блудова, літографії Михайла Андрійчука. Як зразок рідкісної мистецької техніки (мецо-тинто) виділяється портрет Тараса Шевченка Бориса Негоди, як варіант оформлення сучасного літературного твору про життя Кобзаря (роман В.Шевчука “Син волі”) — аркуші Василя Перевальського. Живописний ряд представлено картинами Івана Їжакевича та його учня Федора Коновалюка. На окрему увагу заслуговує полотно Михайла Хмелька “В солдати”, де відображено найдраматичніший момент життєпису Тараса Шевченка — присуд до десятилітнього заслання.

До вернісажу приурочена презентація каталогу “Музейна Шевченкіана”. Видання ілюстроване вісьмома чорно-білими великоформатними репродукціями. Каталог доповнено текстом мистецького уроку “Шевченкіана в музейній колекції”.

Галина Гірник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *