Соціум

Винаходи подолянина Олексія Кушніра оцінив сам Президент

Днями в столиці на базі оздоровчого табору “Лідер” було організовано відпочинок учасників Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок, на який з’їхалися представники 19 команд з усієї України. Серед них була і команда Хмельниччини.

Днями в столиці на базі оздоровчого табору “Лідер” було організовано відпочинок учасників Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок, на який з’їхалися представники 19 команд з усієї України. Серед них була і команда Хмельниччини.

Після знайомства та урочистого відкриття збору всі конкурсанти відвідали першу Всеукраїнську виставку-звіт дитячої творчості “Країна юних майстрів”, у якій взяли участь понад 800 учасників. Свою роботу тут показав і член нашої команди, дев’ятикласник із Кам’янець-Подільської СЗОШ №5 Олексій Кушнір. Власним винаходом — безнасосною станцією поливу садів та городів він зацікавив багатьох, зокрема й Президента Віктора Януковича, який також приїхав подивитися на унікальні розробки українських школярів. Глава держави не просто уважно розглядав машину, але й поцікавився її технічними характеристиками, особливостями роботи. Розмова Олексія з Віктором Януковичем тривала кілька хвилин. За цей час юний подолянин відповів на всі запитання Президента про власний диво-пристрій, на який, до речі, вже подали заявку патентування.

Третього дня перебування в столиці відбувся сам Всеукраїнський конкурс науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок. Тут зі своїми доробками виступили троє членів обласної команди. Олексій Кушнір, вихованець Кам’янець-Подільській філії Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді виставив два винаходи, за які отримав нагороди. Перше місце юнаку присудили за ту ж безнасосну станцію поливу садів та городів, а третє — за універсальний блок живлення.

Сергій Ващук із позашкільного навчального закладу “Грицівська школа сприяння здоров’ю” також привіз на конкурс дві свої роботи. Десятикласник попрацював над розробками “Технічна творчість для космонавтики” та “Екологічно-безпечні технології та альтернативна енергетика”. Остання принесла йому друге місце.

Третім членом обласної збірної був учень Старокостянтинівської ЗОШ №1 Дмитро Букшань. На конкурс він привіз радіокеровану модель літака “Катан 3D” та дисковий шліфувальний верстак. І хоча хлопець в індивідуальному заліку нагород не здобув, свій внесок у загальну перемогу команди зробив. Ці результати дозволили команді Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, керівником якої був Олександр Луданний, здобути перемогу та основний приз змагань — Кубок України.

О. Луданний, директор Кам’янець-Подільської філії ХОЦНТТУМ, заслужений працівник освіти України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *