Соціум

Молодий майстер нетлінної музики

Скрипка — інструмент вічний, його живе звучання не витіснить популярна нині електронна музика, адже він знаходить нових і нових прихильників.

 

Скрипка — інструмент вічний, його живе звучання не витіснить популярна нині електронна музика, адже він знаходить нових і нових прихильників.

Живе скрипкою соліст-концмейстер молодіжного симфонічного оркестру “ІNSO-Львів” Назар Пилатюк. Свою творчість хмельницькому глядачу він представив в органному залі обласної філармонії. Майстерно керуючи вертким смичком, він на відмінно, так оцінили його слухачі, виконав складну “Чакону” Йогана Баха, сонати Луї Мадоніса та Людвіга Бетховена. Молодий, але вже професіонально сформований музикант відточив кожну ноту і передав так, як створили класики. Він зумів довести, що скрипка вміє не тільки плакати, а й веселити, підбадьорювати, спонукати до роздумів. Протягом концерту скрипку доповнювало й фортепіано, два інструменти відтворили разом танго Тадеско Кастельново в обробці Яші Хейфеца. Гармонійний дует інструментів потішив і народними мотивами — звучала “Карпатська рапсодія” Мирослава Скорика. Концертна програма з двох частин дала публіці щедру порцію класичного скрипальства, в яке молодий виконавець вніс своє оригінальне бачення.

За плечима молодого скрипаля-віртуоза, так називають Назарія Пилатюка знані музикознавці, навчання у Київській та Львівській спеціальних музичних школах, майстер-класи кращих педагогів Європи та світу Роберта Каретті, Захара Брона, Міхаеля Фрішеншлягера, Павла Вєрнікова. Ґрунтовні знання та навички він отримав у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка. А ще був відзначений золотою медаллю Академії мистецтв України. Його репертуар — безмежний! Від скрипкових концертів Антоніо Вівальді — до сучасних концертів Бенджаміна Бріттена та Вільяма Волтона. Таким багатим гастрольним життям, як у Назарія Пилатюка, похизується не кожен досвідчений артист. Успішними були його концерти у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Німеччині, Польщі, Чехії. Відомі польські диригенти Богуслав Давідоф, Чеслав Грабовський, Зігмунд Ріхерд із задоволенням запрошують Назарія для співпраці. Та найрясніші плоди творчість Назарія дає на теренах Батьківщини. Він постійно виступає з Національним оркестром, “Київськими солістами”, “Віртуозами Львова”, з академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії, камерним оркестром “Академія”.

Свій талант музиканта Назар перейняв у рідних. “Від дня свого народження я жив в атмосфері музики. Мої батьки працювали в Івано-Франківському музичному училищі. Тато навчав учнів грати на скрипці, а мама, піаністка, була в його класі концертмейстером. Змалку я міг спостерігати, як невтомно вони працюють, як віддаються музиці… Батько почав зі мною займатися, коли мені було шість років. Спочатку не все виходило добре, бо я вперто ухилявся від занять. І часом тато навіть хотів віддати мене іншому педагогові, але таки знайшов дорогу до мене”, — розповідає музикант.

Усі, хто розуміється на музиці, стверджують, що Назарій Пилатюк — надія України, а ті, хто знає його ближче, називають молодим ерудованим аристократом. Тож гарним подарунком для хмельничан став його приїзд до нашого міста.

Ірина САЛІЙ
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *