Соціум

Прокуратура закрила 40 комп’ютерних клубів

З кожним роком в Україні та нашому місті зокрема загострюється проблема залежності дітей від комп’ютерних ігор, ігрових автоматів, Інтернету тощо. Здавалося б, що поганого у сучасних забавках дітей? Виявляється, небезпека є.

За словами заступника прокурора в Хмельницькій області, старшого радника юстиції Андрія Мадзяновського, нині в області зареєстровано приблизно шість тисяч дітей з відхиленнями психіки. Почастішали й випадки ранньої вагітності та суїцидів. “Відповідно до законів України “Про захист суспільної моралі” та “Про культуру” нещодавно працівники обласної прокуратури здійснили ряд перевірок щодо попередження поширення продукції, яка негативно впливає на психіку неповнолітніх, — каже Андрій Іванович. — Під час перевірок особливу увагу ми приділяли стану державного регулювання у цій сфері, відслідковували участь наглядових та контролюючих органів у цій справі, а за результатами перевірок винесли приписи на реагування до відповідних органів”.

Нині спостерігається засилля різноманітної продукції з забороненим змістом, зокрема, порнофільми, відеоматеріали, комп’ютерні ігри, Інтернет-сайти, які пропагують насильство, жорстокість та аморальну поведінку. Наразі доступ до подібної продукції повністю відкритий як на прилавках магазинів, так і у всесвітній павутині. Останнім часом спостерігається негативна тенденція, коли неповнолітні все більше часу проводять у комп’ютерних та нічних закладах. У Хмельницькому безліч комп’ютерних клубів, де молодь без жодних вікових обмежень і за відносно помірну плату може отримати доступ практично до будь-якого сайту. Окрім того, Інтернет є практично у кожній школі, але на жодному комп’ютері не встановлено програми, яка б блокувала доступ до заборонених сайтів.

За даними прокуратури, робота служби у справах дітей у багатьох районах Хмельниччини взагалі є умовною, адже багато правопорушень, які вони мали б відслідковувати, залишаються поза їхньою увагою. Разом з тим минулого року майже 300 дітей постраждало від насильства в сім’ї, школі та на вулиці.

За результатами перевірок прокуратури, було припинено діяльність 40 місцевих комп’ютерних клубів. За перебування дітей у навчальний час у подібних закладах міськрайпрокурори винесли 17 приписів та подань, зокрема й начальнику обласного управління освіти і науки.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *