Соціум

Богдан Міхняк: “Потенціал українсько-польського партнерства в нашій області надзвичайно потужний”

У рамках недавнього візиту Президента України Віктора Януковича до Польщі пройшов 10-й ювілейний Економічний форум “Україна-Польща” у Варшаві, в якому взяла участь і представницька делегація ділових кіл Хмельниччини. Одним із її керівників був директор недавно створеного у нашім краї Центру з інвестицій та розвитку, депутат міської ради Богдан Міхняк, з яким ми мали розмову про підсумки цього бізнес-форуму.

 

У рамках недавнього візиту Президента України Віктора Януковича до Польщі пройшов 10-й ювілейний Економічний форум “Україна-Польща” у Варшаві, в якому взяла участь і представницька делегація ділових кіл Хмельниччини. Одним із її керівників був директор недавно створеного у нашім краї Центру з інвестицій та розвитку, депутат міської ради Богдан Міхняк, з яким ми мали розмову про підсумки цього бізнес-форуму.

— Слід наголосити, — зауважив Богдан Григорович, — що і політичне керівництво обох наших країн, і їх експертне середовище дали високу оцінку як візиту Президента Віктора Януковича до Польщі, так і самому економічному форуму. Ці дві події, на моє переконання, засвідчили, що наші країни вступили у якісно новий етап взаємовідносин, що буде відрізнятися більшим, ніж досі, конструктивом, зокрема, в економічній співпраці обох країн. Перебіг форуму та візиту Президента України, підписана там ціла низка міждержавних документів кардинально змінять якість цих взаємин, що обов’язково позначиться на діловій активності бізнес-середовищ обох держав. Зокрема, у Варшаві було підписано Угоду про Асоціацію і зону вільної торгівлі, у рамках якої передбачені податкові стимули для польських інвесторів в нашу економіку, було розглянуто на форумі десятки ділових проектів. Зокрема, польська сторона по-особливому зацікавилася можливостями власних інвестицій у східні регіони України, буде поглиблено нашу співпрацю на принципах так званого транскордонного співробітництва, особлива увага звернута на поліпшення інвестиційного клімату у легкій промисловості, авіабудуванні, суднобудуванні, виробництві електрообладнання. Наприклад, такі підприємства будуть звільнені від податку на прибуток на десять років.

— Відомо, що Польща є нашим стратегічним торговельним партнером у Центрально-Східній Європі, вона послідовно виступає за вступ України в Євросоюз. Проте інвестиційний клімат між нашими країнами донедавна, м’яко кажучи, бажав кращого.
— Ця тема була чи не основною у ході роботи форуму, наголошували на цьому і глави обох держав, адже потенціал економічної співпраці Польщі та України надзвичайно потужний. Можна лише шкодувати, що він досі не задіяний сповна. До речі, говорив про це на форумі і голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, у структуру якого входить і наш регіональний Центр, Владислав Каськів. Він слушно зауважив, що у минулому році торговельний обіг між обома країнами збільшився на 30%, що, скажімо, за роки незалежності склався майже однаковий за обсягами паритет рівня інвестицій економіки обох держав, проте цього надто мало, аби назвати цю співпрацю ефективною. Зазначу, що ним було підписано Меморандум про співпрацю з Польським агентством інформації та інвестицій та Польсько-українською торговельною палатою, який, переконаний, відіграє свою роль у пожвавленні такої співпраці з польською стороною і в регіонах, зокрема у нас на Хмельниччині.

— Яким бачите наш хмельницький внесок у таке партнерство і чи у вашого Центру вже є свої напрацювання за підсумками форуму у Варшаві?
— Варто зауважити, що Хмельниччина в силу багатьох обставин має унікальні можливості і певні напрацювання у взаєминах з Польщею. Цей досвід нам треба і далі розвивати, поповнювати його ефективним економічним змістом. Погодьтеся, що ця тема широка, і дуже добре, що цю проблематику нині добре розуміє керівництво облдержадміністрації та облради. Ми ж у Варшаву їхали також не з порожніми руками, зокрема з власним проектом будівництва сміттєпереробного заводу, який напрацьовано ВАТ “Проскурів” і участь у якому бере наш Центр. Є в нашому активі і ряд інших проектів, запропонованих уже польською стороною, дуже плідними виявилися зустрічі з польськими банкірами, які пропонують для подібних інвестиційних проектів пільгове кредитування. Зацікавилися, зокрема, поляки будівництвом у нас лікарняних установ, хоча загалом нині ми ще опрацьовуємо всі ці пропозиції. Зазначу, що Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, до якого ми належимо, зосереджує свою увагу на цілком конкретних і реальних проектах, працює заразом над інвестиційною реформою в Україні, яка обов’язково дасть свої позитивні результати і на місцях, зокрема і у взаємовідносинах з Польщею, що є нашим стратегічним партнером. В цьому була нагода переконатися і на економічному форумі у Варшаві.

— Дякуємо за розмову й бажаємо успіхів та конструктиву у роботі вашого Центру.

Розмовляв В.Сівач
На фото: під час економічного  форуму у Польщі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *