Соціум

Нове в оподаткуванні доходів

З набранням чинності з 1 січня цього року Податкового кодексу у багатьох громадян виникають запитання стосовно оподаткування доходу, отриманого від продажу нерухомого майна. За роз’ясненнями ми звернулися до заступника начальника головного управління юстиції у Хмельницькій області, начальника відділу нотаріату Наталії Муляр.

— Наталіє Олександрівно, чи всі доходи громадян з продажу нерухомого майна підлягають оподаткуванню?
— Пунктом 172.1 статті 172 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено випадки, за яких дохід, отриманий від відчуження нерухомого майна, не оподатковується. Так, не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) таких об’єктів, як житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти. Не оподатковуються і господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, які визначені статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення: наприклад, для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара). Податок не стягується за умови, що відчуження проводиться не частіше одного разу протягом звітного податкового року та якщо вказане майно перебуває у власності платника податку понад три роки.

— Які доходи і в якому розмірі підлягають оподаткуванню?
— Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених вище, або від продажу інших об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків (пункт 167.2 статті 167 ПКУ). У такому ж порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

— Як визначається розмір доходу та податку і який порядок сплати цього податку?
— Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.
Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи: особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни; особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно.
При цьому слід зазначити, що фізична особа зобов’язана відобразити дохід від такого відчуження у річній податковій декларації.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *