Соціум

У Хмельницькому відбувся чемпіонат області з тхеквондо

Так подільські тхеквондисти розпочали новий спортивний річний цикл

До сотні учасників із усіх районних центрів з’їхалися на чемпіонат області серед дорослих, що відбувся у манежі Хмельницького національного університету.

Розмову про плани на цей рік президент обласної федерації тхеквондо Сергій Пісоцький розпочав з підсумків попереднього. “Успішні виступи наших спортсменів дозволили Хмельниччині знову увійти до числа сильніших в Україні, посівши п’яте місце після Харківської, Запорізької, Дніпропетровської областей та міста Києва. За останню десятирічку нижче цієї сходинки ми не опускались. І така стабільність, у першу чергу, свідчить про міцний та досвідчений тренерський колектив, якому вдається готувати гідних вихованців, — ділиться Сергій Іванович. — Четверо з них, до речі, торік стали членами чоловічої та жіночої національних збірних. Це спортсмени-міжнародники Сергій Мостіпака та Тетяна Кокидько, а також менш досвідчені майстри спорту Сергій Чайка і Наталя Захожа”.

Що ж до перших у новому році змагань, то головний тхеквондист краю стверджує, що після новорічно-різдвяних свят більшість спортсменів ще трохи розслаблена. “Але повертатись у форму доведеться дуже швидко, бо найближчі виїзні старти відбудуться вже в останні січневі дні”, — додає він.

Першим етапом підготовки до них став саме чемпіонат області. Його переможцями серед чоловіків названі Олексій Шаталов, Андрій Кузьмів, Валерій Михайловський, Сергій Назарчук, Сергій Чайка, Дмитро Слупко та Віталій Вовчанський.
Один із них, 16-річний Андрій Кузьмів, який виступає у ваговій категорії до 58 кг, зізнається, що і в новорічні вихідні тренувався в посиленому режимі. Живе та займається хлопець у Чемерівцях. Подолянина вже давно запримітили в дорослій національній збірній, адже він є семикратним чемпіоном країни в різних вікових групах. Два роки тому на континентальній першості він показав п’ятий результат, а минулого року захищав честь нашої держави на світовій першості в Мексиці.
“У дитинстві був забіякою, через це батьки й записали мене в секцію тхеквондо. Відтоді минулого вже вісім років, — пригадує Андрій перші кроки в спорті. — За два тижні мене чекає перший у цьому році всеукраїнський турнір. Звичайно, хочеться розпочати новий сезон із позитивної ноти, й тому разом із тренером Володимиром Мельником докладемо до цього максимум зусиль”.

Інший переможець — Сергій Чайка (74 кг) тхеквондо присвятив 11 років свого життя. 17-річний кам’янчанин тренується під керівництвом батька — Сергія Чайки та Сергія Пісоцького. “Сьогодні виступалося легко, принаймні, я не відчуваю, що свята якось позначилися на моїй фізичній формі”, — сказав хлопець після фіналу. Як ми вже згадували, наприкінці 2010 року Сергія запросили в чоловічу збірну країни. Пропозицію він отримав після того, як став віце-чемпіоном Кубка України серед дорослих. “Це для мене був один із найкращих подарунків за минулий рік. У цьому році головне бажання та завдання — пробитися на Всесвітню літню Універсіаду”, — ділиться спортсмен своїми планами.

Серед представниць чарівної статі змагання проходили лише в трьох вагових категоріях. Однією зі щасливих переможниць стала Ірина Мочарна, яка піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу в найлегшій ваговій категорії — до 46 кг. Дівчина, яка тренується в Старій Ушиці під керівництвом Анатолія Тимчука, входить у національну юніорську збірну. Чемпіонат області став другими змаганнями, на яких вона спробувала себе серед дорослих.
Ще на початку фінальної сутички Ірині нагадала про себе стара травма ноги, а тому під час бою їй довелося важко. Але це не завадило спортсменці перемогти свою суперницю. “У мене був цілий місяць канікул, після яких, звичайно, повернутися до звичної форми ще не встигла. Що ж до травми, то це вже не вперше доводиться виходити на килим із пошкодженнями”, — зізнається вона після вирішальної перемоги. Разом із нею святкували Євгенія Крутій та Анна Горгулько.

Ольга Цимбалюк

На фото з архіву: Сергій Чайка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *