Соціум

Вчасно пройти технічний огляд

Що нового готує технічний огляд у нинішньому році — у розмові з начальником УДАІ УМВС України в Хмельницькій області Миколою Довганем.

— Миколо Івановичу, що передбачає процедура технічного огляду?
— Державний техогляд має подвійну мету: перевірити технічний стан транспортного засобу на акредитованих станціях техобслуговування, а також наявність у водіїв усіх потрібних документів, що входять до компетенції ДАІ.
Перевірити технічний стан авто можна не лише на станціях Державтоінспекції, а й на приватних СТО. Минулого року таких станцій було 14, нині в області їх діє 27.
Техогляд засобів для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше дев’яти з місцем водія включно та спеціалізованих засобів для перевезення небезпечних вантажів проводиться двічі на рік. Один раз на рік перевіряють транспорт, призначений для перевезення вантажів понад 3,5 тонни, а також автокрани, таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги тощо. Раз на два роки повинні пройти техогляд транспортні засоби для перевезення понад дев’яти пасажирів з місцем водія включно та вантажів до 3,5 тонни, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

— Стосовно документів. Що має входити до їх переліку при проходженні техогляду?
— Це паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, для фізичних осіб, копії довідки ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення засобу за водієм, для юридичних осіб; протокол перевірки технічного стану, виданий уповноваженим суб’єктом господарювання не раніше 45 діб до дати техогляду або міжнародний сертифікат техогляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів; реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання засобу; посвідчення водія відповідної категорії і талон до нього; медична довідка; поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.
Для транспортних засобів, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів, додатково подається свідоцтво про підготовку водіїв для цього. На транспортні засоби, що працюють на газовому паливі, — документ, що підтверджує випробовування газової паливної системи. У разі встановлення на транспорті спеціальних звукових і (або) світлових сигнальних пристроїв — дозвіл на їх встановлення та використання. Також обов’язковою є квитанція про сплату податку з власників транспортних засобів або документ, що підтверджує право власника засобу на пільги з його сплати. Юридичні особи додатково подають розрахунок податку з власників засобів.
Якщо навіть одного з документів водій не надасть, техогляд не проводиться.

— Скільки коштує нині проходження техогляду?
— Для автомобілів та автобусів це 12 гривень, для мотоциклів та причепів — 8 гривень. Цього року запроваджено видачу талонів про проходження державного технічного огляду на пластиковій основі. Це дозволяє уникнути незаконних підробок документів, що трапляється, на жаль, майже щодня. Вартість такого талона — 80 гривень. Звісно, вони дорожчі за паперові, але після введення в дію пластикових паперові видаватися не будуть. Також слід сплатити 24 гривні за комп’ютерні послуги.

— Яка відповідальність існує за експлуатацію транспортного засобу, що не пройшов технічний огляд?
— Власники, які у визначені терміни не подали транспортні засоби на державний технічний огляд, мають сплатити штраф від 340 до 425 гривень.
Тож, користуючись нагодою, хочу звернутися до власників транспортних засобів з проханням своєчасно проходити технічний огляд, не відкладаючи його на останній день, аби уникнути черг та зекономити власний час.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *