Соціум

ксклюзив ручної роботи, або безвідходне виробництво…

Останнім часом серед новомодних віянь та сучасних тенденцій в індустрії моди все більшої популярності набирають ручні декоративні роботи, так званий хенд-мейд. Найвідоміші бренди та дизайнери у своїх колекціях все частіше використовують вироби ручної роботи та застосовують екологічні матеріали. А серед багатьох пересічних українок, які також бажають завжди бути еталоном стилю та вишуканості, не витрачаючи при тому великих коштів на дорогі речі, популярним стало виготовлення саморобних прикрас. Створення біжутерій власноруч є чудовою нагодою провести дозвілля, до того ж така справа є чудодійними ліками від депресії.

Серед різноманіття підручних матеріалів, які підходять для виготовлення прикрас та аксесуарів, наші модниці віддають перевагу традиційним магазинним заготовкам, які легко підібрати та скласти на власний смак. Найбільшим попитом користуються такі матеріали, як пластик, кольорове скло, бісер, дерево, метал тощо. Але найбільшою перевагою прикрас у стилі хенд-мейд є ексклюзивність, оригінальність, що дає змогу яскраво підкреслити свою індивідуальність. Хоча майже 80% майстринь намагаються повторити вже готовий виріб, який вони побачили на сторінках модного журналу.

І лише незначна частина модниць намагається створити щось справді оригінальне і не лише завдяки дизайну. Для виготовлення таких прикрас часто використовують, на перший погляд, зовсім непримітні речі та дрібниці. На тлі гострої екологічної проблеми, яка актуальна для всього світу, все більше митців у своїх роботах почали використовувати екологічнобезпечні матеріали, закликаючи світ припинити
шкодити природі. Екологічно правильна тенденція використання вже непотрібних матеріалів дійшла до України трішки з запізненням, але за її втілення взялися митці, які пропагують шанобливе ставлення до навколишнього природного середовища. Серед низки екологічних проектів, які активно почали проводитися в рамках численних культурних та мистецьких заходів, можна відзначити рок-фестиваль “Славське РОК”, де діяла спеціальна екопрограма.
В Україні одним із основних засобів пропаганди у формуванні екологічної свідомості нації є проект Remake, який розповідає про можливість вторинного використання сміття та демонструє, як йому можна дати друге життя, створити рімейк (перероблений
виріб).

Для створення рімейку майстри рекомендують просто підібрати необхідний матеріал, наприклад, упаковку, яка за розміром придатна для майбутнього хенд-мейд-виробу та довіритися власній фантазії. Так, доклавши трішки зусиль та уяви, можна створити незвичайні прикраси або аксесуари, які можуть стати яскравим доповненням власного образу. І найголовніше, такі прикраси є ексклюзивними, тому вірогідність, що хтось носитиме таку річ, зводиться практично до нуля. Тож експериментуйте і будьте красивими!

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *