Соціум

Як ви відзначаєте новорічно-різдвяні свята?

Анатолій Гейла, 25 років:
— Новий рік зустрічав із друзями, потім їздив на гірськолижний курорт у Славському. Різдво наша велика родина святкує в бабусі. З родичами тепер зустрічаємося лише в такі великі свята. За столом була майже вся родина. Смакували кутею та різними наїдками, спілкувалися та відпочивали, а також колядували. Останнє, до речі, мені сподобалося найбільше.

Михайло Потійчук, водій:
— Останній місяць 2010 року для мене та дружини був особливим — 21 грудня в нас народився первісток. За нашими підрахунками, пологи мали бути в останні дні року, а тому Новий рік планували провести в лікарні. Однак синочок з’явився на світ раніше, а тому зустрічали свято вдома вже втрьох. Так було й на Різдво, бо з двотижневим немовлям їхати до батьків за сотню кілометрів не ризикнули.

Ніна Крамаренко, 23 роки:
— Зустріч Нового року видалася дуже веселою. Святкувала в компанії друзів. Вечірка була костюмованою: кожен прийшов у маскарадному вбранні. Танцювали та розважалися цілу ніч, роз’їхалися лише під ранок. Різдво минуло також активно, щоправда, вже в колі родичів. Два дні з мамою готувалися до прийому гостей, а тому метушні вистачало. Та зустрічі з ріднею була дуже рада.

Олена Бабій, пенсіонерка:
— У Різдвяну ніч, як належить православним, була у церкві разом з онукою. Народження Божого сина святкували молитвами. Хоч не можу похизуватися добрим здоров’ям, стояти у храмі цілу ніч було легко, здавалося, на мене зійшла Божа благодать. Зранку з Катрусею поверталися додому бадьорі і веселі, принесли родині святкові свічки, які горіли в оселі протягом трьох святкових днів, відганяючи злих духів. Старий Новий рік зустрічатиму вдома, сподіваюся, що приїде син з Росії. Це буде для мене найбільшою втіхою.

Андрій Черемош, студент:
— Новий рік зустрічав з друзями. Салюти, феєрверки, танці, співи, смачні наїдки, приготовані нашвидкуруч… Різдво традиційно святкував вдома з батьками. Ходив колядувати з братами до родичів, наші співи сподобались усім. На Старий Новий рік не планую нічого грандіозного, хочу спокійно відпочити від святкового зимового старту.

Олександр Василенко, приватний підприємець:
— Я народився на Галичині, де, на мою думку, новорічно-різдвяні свята відзначають найяскравіше. Традиції, знайомі мені з дитинства, я утвердив і у власній сім’ї та серед друзів. На Новий рік ми ніколи не сидимо вдома перед телевізором, завжди переодягаємось у цікавих персонажів і ходимо посівати до родичів, сусідів, до незнайомих людей. Мені приємно приносити людям радість у новорічну ніч. Святвечір з сім’єю зустрічаємо вдома за столом, де обов’язково мають бути кутя, хрін, вареники і голубці. Частину святкових страв кладемо на вікно — пригощаємо душі померлих, які, за повір’ям, прилітають до родини. На першу Різдвяну зірку загадуємо бажання, мої завжди збуваються. Я, сини, дочка і дружина знаємо багато колядок, тому колядуємо вдома і у друзів у вишиванках та кожухах. Донька колядує з церковним хором, каже, що це одне з найбільших задоволень для неї.

Марина Довганюк, вихователь:
— Різдвяні свята традиційно провела в родинному колі. На Святвечір з чоловіком та синами відвідали моїх батьків. Помолилися, подякували Богу за все хороше і попросили гарного майбутнього. На Різдво найкращий подарунок — любов близьких, затишок у домі. Старий Новий рік зустрічатимемо з друзями, плануємо організувати костюмовану вечірку. Хочеться, щоб зима запам’яталася яскравими святами, стала гарним початком щасливого року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *