Соціум

Щасливого Різдва і на весь рік добра!

Сьогоднішній вечір напередодні Різдва має назви святвечір, вілія. Щойно на небосхилі з’являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, на якому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. На столі обов’язково має бути кутя — це основна обрядова їжа. Її готують з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). До звареного зерна додають мед, горіхи, мак. На особливу увагу заслуговує обряд внесення куті, який зазвичай виконує господиня: “Кутю — на покутю, узвар — на базар, а пироги — на торги”.

 

Горщик із кутею ставили на покуті в кублище, яке робили з найзапашнішого сіна. Горщик прикривали хлібом та дрібком солі. Після свят частину сіна віддавали худобі, а решту тримали для кубел, де мали нестися кури чи висиджуватися курчата.

За святвечірній стіл першим, як і годиться, сідає господар, за ним — інші члени родини. Під час святкової вечері намагаються не виходити з-за столу, розмовляють тихцем. Вставши, глава сімейства пропонує пом’янути предків і запросити їх до вечері. Вважається, що саме в цей час усі померлі родичі мають прийти до оселі, а відтак для них звільняють місця на лавах, ліжках, стільчиках, ставлять на ніч страви й кладуть ложки. Слідом за господарем усі присутні виголошують молитву, яка звернена до тих, хто заблукав у лісі, втопився у морі чи не повернувся з далекої дороги або війни.

Господар називає імена небіжчиків, приказує: “Хто вмер, той у Наві, а хто живий, той з нами. Хай їм легко ведеться, а нам легко живеться!”.

Наступну молитву виголошують усім нині сущим членам родини. Їм зичать здоров’я і щастя, бажають, щоб гуртом і в злагоді дочекались наступного Різдва. Після цього господар бере свічку та миску з кутею і, поклонившись до чотирьох кутів, передає страву дружині. Кожен з присутніх має з’їсти по три ложки куті.

Після вечері діти повинні віднести обрядову їжу своїм хрещеним батькам, бабусям і дідусям. Матері кладуть дітям до куті ще книш та калачі, іноді цукерки. Діти, зайшовши до хати, кажуть: “Добрий вечір! Мамо й тато прислали вам хліб, сіль і вечерю”.

Ощедрені куштують кутю, хвалять її, беруть частину інших гостинців, дякують за принесену вечерю. В свою чергу, обдаровують дітей горіхами, яблуками, цукерками, грішми.

Різдво Христове — час духовного очищення, злагоди й любові. Коли наводять лад не лише у домі, але й у душах. I коли у серцях запанують мир та спокій, можна братися за приготування традиційних дванадцяти страв — на честь дванадцяти апостолів. Традиційними стравами на святвечір є кутя, борщ з грибами та чорносливом, вареники, голубці з пшоном, зрази, заливна риба, січеники з гороху, налисники, фаршировані бурячки, шулики з медом, різдвяні зірочки та узвар.

За матеріалами

malecha.org.ua

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *