Хмельницький має силу-силенну ресторанів та кафе, де можна смачно поїсти. Але, певно, кожному гурману хотілося б скуштувати страву, приготовлену руками кращого кухаря міста. Цього року ним стала Тетяна Мельничук (на фото), яка, попри молодий вік, їй усього 19 років, тішить своїми фірмовими стравами відвідувачів кафе “Театральне”.
Хмельницький має силу-силенну ресторанів та кафе, де можна смачно поїсти. Але, певно, кожному гурману хотілося б скуштувати страву, приготовлену руками кращого кухаря міста. Цього року ним стала Тетяна Мельничук (на фото), яка, попри молодий вік, їй усього 19 років, тішить своїми фірмовими стравами відвідувачів кафе “Театральне”.
Конкурс “Кращий кухар” у нашому обласному центрі проводиться вже десятий рік поспіль. У ювілейному протистоянні майстрів кулінарної страви взяли участь представники шести закладів ресторанного господарства: бару “Південна брама”, ресторану “Любе”, кафе “Меркурій”, “У Чарлі”, “Театральне” та спортивно-оздоровчого комплексу “Кристал”.
“Оскільки конкурс святкує першу круглу дату, ми вирішили зробити його особливим. Цією родзинкою стала тема — українська кулінарія, — каже Валентина Москалюк, начальник міського управління торгівлі, яке організовувало змагання. — Вона має дуже древнє коріння, тому поєднання багатовікових національних традицій з теперішніми дасть нашим учасникам біля чого розгулятися”.
Справді, обмежувати політ фантазії конкурсантів чи ставити їх у якісь рамки ніхто не збирався. Щоправда, це правило не стосувалося набору продуктів, із якого майстри творили свої кулінарні шедеври. Їх список у всіх був однаковим, а тому, аби страви вийшли несхожими на інші, старатися та імпровізувати довелося неабияк.
Змагання кухарів розпочалося з презентації домашнього завдання. Це були дві страви: одна — з морської риби, інша — з телятини. Поковтавши слинки та візуально насолодившись композиціями на столах, бо ж дегустувати всю смакоту можна було лише після завершення конкурсу, гостей чекало найцікавіше — основна частина дійства. На очах у всіх кухарі мали приготувати ще три страви, використавши такі інгредієнти: овочі свіжі або відварні, м’ясо свинини, олія соняшникова, шампіньйони, борошно, горіхи, чорнослив, сметана та сир.
Тут журі отримало нагоду не просто побачити та оцінити кінцевий результат: смак, апетитність, привабливість, гармонійність поєднання продуктів, кольору й запаху наїдків, але й поспостерігати за процесом їх творення, наскільки кухарі дотримуються правил санітарії і технологій приготування. Звичайно, не обійшли увагою сервірування та подання приготовленого: дивилися на новизну та чистоту подачі страв, натуральність оздоблення тощо.
Отож найбільше балів за усіма цими критеріями набрала кухар четвертого розряду кафе “Театральне” Тетяна Мельничук. Друге місце — у кухаря ресторану “Любе” Ольги Грабовської, а третє — в Інни Шовдри з кафе “Меркурій” Хмельницького кооперативного торговельного-економічного інституту. Трійка кращих свої нагороди традиційно отримає в урочистій обстановці — під час святкування Дня міста.
Нагадаємо, що найвправнішим фахівцем кухарської справи минулого року став шеф-кухар ресторанно-готельного комплексу “Колізей” Ігор Горбенко.
Наш кор.
Фото Дмитра Свідерського