Соціум

Обстежитися 20 травня безкоштовно,

20 травня — День меланоми. Це щорічна акція, під час якої проходять безкоштовні огляди всіх охочих з метою скринінгу меланоми — найнебезпечнішої з пухлин шкіри, від якої, за статистикою, гине до 95% хворих. День діагностики меланоми проводиться в Європі з 1999 року з метою привернути увагу людей до тих небезпек, які приховує довге перебування на сонці або в солярії, і провести обстеження, щоб виявити рак шкіри на ранній стадії. У 2009 році наша країна вперше приєдналася до програми “Євромеланома”, у якій беруть участь понад 20 європейських країн, і вперше провела День меланоми в Україні. Скринінг меланоми дозволяє проведення безпечних досліджень.  20 травня — День меланоми. Це щорічна акція, під час якої проходять безкоштовні огляди всіх охочих з метою скринінгу меланоми — найнебезпечнішої з пухлин шкіри, від якої, за статистикою, гине до 95% хворих. День діагностики меланоми проводиться в Європі з 1999 року з метою привернути увагу людей до тих небезпек, які приховує довге перебування на сонці або в солярії, і провести обстеження, щоб виявити рак шкіри на ранній стадії. У 2009 році наша країна вперше приєдналася до програми “Євромеланома”, у якій беруть участь понад 20 європейських країн, і вперше провела День меланоми в Україні. Скринінг меланоми дозволяє проведення безпечних досліджень.

В Україні серед причин смерті онкологічні захворювання займають друге місце. В усіх країнах існує тенденція до росту рівня захворюваності меланомою. В нашій країні він підвищився втричі порівняно з 80-ми роками ХХ століття. Основними причинами цього є зменшення озонового шару Землі, агресивна дія сонячного та штучного (солярій) ультрафіолетового проміння на шкіру людини, ефект кумуляції протягом життя такої дії.

Знизити рівень захворюваності меланомою можна за допомогою профілактики та ранньої діагностики. 20 травня жителі області зможуть безкоштовно пройти профілактичний скринінговий огляд в обласному шкірно-венерологічному диспансері на предмет меланоми. Пройти такі огляди рекомендується всім, хто входить до групи ризику щодо розвитку меланоми. Насамперед людям, в яких часто траплялись сонячні опіки, тим, хто має множинне ластовиння та родимки на шкірних покривах зі світлим типом шкіри. Уважним треба бути й тим, у кого є генетична схильність до такої патології, оскільки випадки захворюваності серед близьких родичів є частими. Особливу увагу слід звертати на профілактику меланоми у дітей.

Обов’язково мають пройти обстеження ті, хто виявив у себе ознаки перегородки невусів: асиметрію при проведенні уявної осі через родимку, нерівний, змінений край із зубчиками по контуру родимки, будь-які зміни її кольору. Чим більша родимка, тим більша ймовірність переродження. Однак і маленький розмір не виключає її переродження в меланому. Важлива і сумарна площа невусів у людини: одна велика пляма так само небезпечна, як і велика кількість маленьких; поява будь-яких зовнішніх змін — шкірочок, тріщин, лущення, кровоточивості, раптове щезання родимки.

Встановити діагноз та провести лікування можуть лише дипломовані онколог, дерматовенеролог. Лише рання діагностика дозволяє зберегти життя і здоров’я пацієнтам з меланомою. Звертайтесь в поліклініку обласного шкірно-венерологічного диспансеру 20 травня, телефон 65-20-16.

Олег КАДЕНКО, головний лікар облшкірвендиспансеру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *