У Хмельницькому відкрили Центр
підготовки спеціалістів із овочівництва
в закритих ґрунтах.
Сьогодні овочівництво в закритому ґрунті є одним з економічно вигідних напрямків інноваційного розвитку аграрного підприємництва. За останні роки вітчизняне виробництво тепличних овочів зросло до 500-600 тис. тонн за рік і попит на ці продукти зростає. А ось фахівців сфери тепличного господарства в Україні не готує жоден виш чи професійно-технічний заклад. Хмельницький став першим містом, який взявся за це. Готуватимуть спеціалістів з овочівництва в закритих ґрунтах, використовуючи новітні технології, на базі Хмельницького ВПУ №11. Аби студенти після закінчення навчання могли навіть започаткувати власний бізнес, тут відкрили навчальний центр з теплицею на 600 кв.м. за сучасними технологіями та три навчально-виробничі лабораторії, в тому числі й лабораторію енергоефективної енергетики, у якій є спеціальні бокси для вирощування мікрозелені, ферма і вертикальна теплиця з багатоярусним розташуванням рослин. Вона “нафарширована” високими технологіями, які контролюють клімат, воду та освітлення.Про це розповів директор ВПУ №11 Василь Селізар. На базі навчального центру є й розбірна теплиця. Створити таку потужну базу вдалося завдяки перемозі навчального закладу в конкурсі проєктів регіонального розвитку, які реалізуються за кошти державного бюджету, отримані від ЄС на виконання Програми підтримки секторальної політики.
“Цей центр — інвестиція в майбутнє. Проєкт вартував понад 5 млн грн. Понад 3,7 млн грн ВПУ №11 виграло, як грошову допомогу від ЄС, ще 1,5 млн грн фінансували ми із міського бюджету. Впевнений, що завдяки таким центрам ми невдовзі побачимо в магазинах куди більше овочів і фруктів, вирощених у Хмельницькому, — зазначив міський голова Олександр Симчишин на презентації Центру, яка відбулася 25 жовтня.
Ольга Сєргєєва