З переможцем конкурсу “Людина року” у номінації “Подільський стиль” генеральним директором Кондитерського дому “Вацак” Геннадієм Вацаком ми попередньо домовилися про інтерв’ю в день відкриття ще одного магазину цієї торгової марки у нашому місті. Проте він одразу попередив, що маємо вкластися у 15-20 хвилин або перенести зустріч на більш зручний час, чого робити не хотілося.
Розмова вийшла дуже лаконічною ще й тому, що моєму співрозмовнику паралельно доводилося вирішувати робочі питання на місці та у телефонному режимі…
З переможцем конкурсу “Людина року” у номінації “Подільський стиль” генеральним директором Кондитерського дому “Вацак” Геннадієм Вацаком ми попередньо домовилися про інтерв’ю в день відкриття ще одного магазину цієї торгової марки у нашому місті. Проте він одразу попередив, що маємо вкластися у 15-20 хвилин або перенести зустріч на більш зручний час, чого робити не хотілося.
Розмова вийшла дуже лаконічною ще й тому, що моєму співрозмовнику паралельно доводилося вирішувати робочі питання на місці та у телефонному режимі…
— Геннадію Анатолійовичу, чому обрали саме такий вид діяльності? Мрія дитинства чи освіта, пов’язана з харчовою промисловістю?
— За освітою я медик. І хоча працював за фахом декілька років, ідею із запуском кондитерської лінії виношував давно. Ще малим вмовляв свою бабусю, яка смачно випікала, зайнятися “бізнесом”. Та вона щоразу, посміхаючись, казала, що немає на це часу. Тепер розумію, що мій “бізнес-план” вона не сприймала всерйоз.
— А ви таки реалізували ідею самі.
— Не сам. Торгова марка “Вацак” — це сімейний бізнес. У ньому працює уся наша сім’я. Так, підтримуючи одне одного, разом рухаємося вперед.
— Назва теж підкреслює, що бізнес сімейний?
— Найцікавіше, що не довелося нічого придумувати. Назву дали самі споживачі. В Могилеві-Подільському, Вінниці мене добре знають. Я — депутат обласної ради, а, як відомо, до діяльності публічних людей завжди звернута увага. Тому деякий час, коли підвозилися наші вироби до торгових місць, люди запитували: “Це чиї торти? Вацака?” От і вийшло, що кращого маркетингового ходу годі було й шукати. Бо в цій ситуації, як би ми не назвали наше підприємство, це все одно будуть “торти Вацака”.
— Той факт, що люди розпізнають ваші вироби серед інших, розцінюєте авансом довіри до вас, як виробника?
— Звичайно. Та й ми намагаємося тримати якість на належному рівні. З моменту створення підприємство працює на натуральній сировині, поєднуючи прогресивні технології та рецепти і методи домашньої випічки. Ретельний відбір сировини та контроль якості проводяться на всіх етапах виробництва. Вся наша продукція відповідає державним стандартам.
— Ваш Кондитерський дім знаходиться в Могилеві-Подільському. Які його потужності?
— Зараз їх уже два. Відкриття ще одного плануємо через рік-другий у Хмельницькому. Загалом, тепер це майже п’ять тисяч квадратних метрів робочої площі та сотні працівників і партнерів.
— На рідній Вінниччині ви лідер з виробництва кондитерських виробів?
— Так, але й на ринку України фірма займає надійні позиції. Наше підприємство не поступається за виробничим оснащенням провідним кондитерським компаніям України. Попри зростання вартості сировини, намагаємося тримати найнижчі ціни на продукцію на торговельному ринку України. Сьогодні мережа фірмових магазинів “Вацак” охоплює Вінницьку, Хмельницьку, Житомирську, Черкаську та Одеську області. Від початку створення підприємства, коли це був маленький цех на 300 квадратних метрів у 2002 році, підприємство динамічно розвивається та постійно збільшує обсяги виробництва.
— Визначте найважливіший пункт мети вашої діяльності.
— Вона полягає в тому, щоб підтримувати високий престиж торгової марки “Вацак” та наповнювати український ринок натуральною кондитерською продукцією високої якості. Сформулювати неважко, важче втілювати це щодня у життя.
— Сьогодні відкриття нового магазину. Яким буде наступний крок, пов’язаний із діяльністю торгової марки “Вацак” у Хмельницькому?
— 27 березня плануємо урочисто відсвяткувати дев’яту річницю відкриття нашого першого магазину та влаштувати дитяче шоу на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. З 12.00 до 15.00 малюків розважатимуть клоуни, пародисти, влаштовуватимуться конкурси, вікторини і ще багато цікавого. Думаю, малеча буде у захваті.
— Геннадію Анатолійовичу, нерідко, розпочинаючи один вид бізнесу, його використовують як стартовий майданчик для започаткування іншої справи. Проект, яким керуєте, вже налагоджений. Не спадало на думку спробувати сили в якомусь іншому виді діяльності?
— Ні. Мій бізнес мені дуже подобається, я отримую задоволення від того, що роблю. А розвиватися тут є ще куди. А надто, що із задуманого ще не все реалізовано.
— Бажаємо вам успіхів та нових ідей для подальшого розвитку.
— Дякую.
Розмовляла Ольга Мельник