Кримінал

Кримінальна стаття для “смотрящих”

Бізнес, який не дружить із законом, рано чи пізно потрапляє в поле зору правоохоронців. Буває, поліцейські починають “кришувати” бізнесмена, приховуючи за визначену мзду, його злочинну діяльність. Відомі факти, коли поліція прикривала видобуток бурштину, торгівлю наркотиками, “одноруких бандитів”, незаконні заправки, але відповідні служби викривали таких “смотрящих” у погонах і відправляли на лаву підсудних.
До прикладу, прокурор спільно з начальником відділення поліції у Смілі налагодили протиправний механізм отримання грошей від комерсанта. Встановивши “таксу” у майже 20 тисяч гривень щомісяця, вони “гарантували” не перешкоджати нелегальному гральному бізнесу. Під час отримання чергового траншу неправомірної вигоди їх затримали.
В Хмельницькому цього року поліцейський, використовуючи своє службове становище, вимагав та отримав від підприємця 1500 доларів США неправомірної винагороди за повернення йому вилученої піротехніки. Згодом поліцейський повторно пред’явив вимогу про надання йому хабара від підприємця, але був затриманий на гарячому. І такі випадки непоодинокі.
Якщо ж підприємець приховує від держави податки — він стає зручною мішенню для банального рекету або шантажу, як це було в “розстрільних” 1990-х. Неформальна система здирництва породила цілу ієрархічну гілку, додатковий орган, що дублює і підміняє функції одразу кількох органів державної влади. Цих людей називають “смотрящими”. Згідно з кримінальною традицією “злодії у законі” призначають їх для збору данини “в общак” з певного регіону. І часто такі “смотрящі” вимагають гроші навіть у бізнесменів та підприємців, які працюють прозоро, чесно і не мають проблем з правоохоронними органами, навпаки деякі співробітники поліції, прокуратури, фіскальної служби стають їхніми “партнерами”, але, знову ж таки до пори до часу.
Утім “Інститут смотрящих” не створений, а відновлений. Він існував у нашій державі багато років, але у 2005-2006 роках був фактично ліквідований. Останніми роками він знову відродився.
Нещодавно слідчі слідчого управління ГУ НП в Хмельницькій області повідомили про підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу в регіоні організаторові злочинного угруповання, якому вісім років тому на зібранні “злодіїв у законі” надали статус “смотрящого” на території Хмельницької області. Перебуваючи відтоді на вершині злодійської ієрархії, він з числа представників кримінального світу визначав осіб, відповідальних за дотримання “злодійських законів” у районних центрах Хмельниччини та установах виконання покарань, координував їх діяльність, а також встановлював правила поведінки. Зловмисник також здійснював збір та розподіл коштів, у тому числі здобутих злочинним шляхом. За заняття таким видом кримінальної діяльності чоловікові додатково оголосили ще одну підозру за ч. 3 статті 255-1 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна. До речі, відповідальність за такий злочин у Кримінальному кодексі України з’явилась лише з червня 2020-ого.
А з’ясувались ці факти під час розслідування кримінального проваження за фактом вимагання цим “смотрящим” разом із трьома членами очолюваного ним угруповання. А саме: вимаганні 350 тисяч гривень неіснуючого боргу (ч. 4 ст. 189 КК України) у мешканця Хмельницького. При цьому, застосовуючи до потерпілого фізичне насильство, погрози, пошкоджували його майно, змусивши його таким чином погодитись на задоволення неправомірних вимог злочинців.

Чи кинуть щуку знов у річку

Хмельницький міськрайонний суд продовжив термін досудового розслідування справи посадовців обласного Пенсійного фонду, які підозрюються у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах.

Завершити досудове розслідування кримінального провадження до 7 листопада не можливо, оскільки ще не проведено ряд слідчих дій та експертиз. Саме з цієї причини старша слідча головного управління Національної поліції в Хмельницькій області майор поліції Дмитрук звернулась до суду з клопотанням про продовження досудового слідства до шести місяців. У справі призначено 25 комп’ютерно-технічних експертиз, які на даний час перебувають на виконанні, а також судову почеркознавчу експертизу, яка також ще перебуває на виконанні.
Водночас слідство направило лист до управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області на залучення спеціаліста з метою встановлення законності нарахування працівникам ГУ ПФУ в Хмельницькій області премій та надбавок за інтенсивність праці. Після завершення цієї перевірки висновки спеціаліста і судово-економічної експертизи будуть також долучені до кримінального провадження.
Слідство також має ще встановити та допитати всіх свідків у цій справі, отримати розсекречені ухвали та клопотання щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, постанов процесуального прокурора та долучити їх до матеріалів кримінального провадження, а також провести інші слідчі (розшукові) дії, в яких виникне необхідність під час досудового розслідування.
Крім цього, до 5 січня 2021 року суд продовжив відсторонення від посад чотирьох пі-дозрюваних посадовців обласного Пенсійного фонду.
Нагадаємо, за версією слідства, керівниця Хмельницького ГУ Пенсійного фонду в попередній змові з головним бухгалтером розробили злочинний план з систематичного привласнення бюджетних коштів. Задля цього вони виділяли кошти на преміювання лише “перевірених” працівників, які потім повертали кошти безпосередньо начальниці та головному бухгалтеру.
За матеріалами слідства, контролювала нарахування премій головний бухгалтер і через керівників районних підрозділів давала вказівку, яку частину коштів потрібно повернути. Для перевезення готівки використовували водія обласного управління Пенсійного фонду, який у районах забирав конверти з грошима, відрахованих з премій підлеглих, і віз до Хмельницького.
За даними правоохоронців, протягом 29-30 червня 2020 року бухгалтер отримала з районів 107,1 тис. грн, які передала начальниці обласного ПФ. Фактично це була частина сум премій, нарахованих за червень. Протягом 3-7 серпня головний бухгалтер одержала з районів 104,6 тис. грн у вигляді частини премій за липень та одразу відрахувала собі 30,6 тис. грн “преміальних”, а решту (74 тис. грн) передала своїй начальниці. Того ж дня їх викрили та затримали правоохоронці.
Під час обшуку робочого кабінету начальниці обласного Пенсійного фонду було вилучено 74 тис. грн і 29 тисяч євро.
У цілому за травень-липень 2020 року було привласнено бюджетні кошти, виділені для оплати праці працівників ПФУ в Хмельницькій області, на суму 354 тис. грн. Слідство не виключає, що така схема збагачення посадовців Пенсійного фонду носила системний характер. Та чи постануть чиновники перед судом?

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *