Кримінал

Лавочка “алхіміка” зачинена

Працівники управління протидії наркозлочинності з обласної поліції затримали 34-літнього жителя Старокостянтинова, який організував у своєму гаражі нарколабораторію.

Хімік-аматор успішно опанував кустарне виготовлення амфетаміну.
Мініцех із виготовлення наркотику він організував у власному гаражі. Поліцейські, які нагрянули до підозрюваного із санкціонованим обшуком, застали його за “процесом виробництва”. Поруч з “верстатом”, спеціальними вагами для точного дозування, колбами, реагентами були вже готові амфетамін і канабіс. Крім того, поліцейські виявили в помешканні гроші, отримані нарковиробником за реалізацію свого зілля.
Чоловік пояснив, що спочатку готував наркотики для себе, знайшовши в Інтернеті технологію виготовлення амфетаміну. Коли ж спроба вдалася, став виготовляти наркотик на продаж. За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження, чоловіку вже оголосили про підозру за ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), ч. 1 ст. 311 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) та ч. 1 ст. 313 (незаконне виготовлення, придбання, зберігання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.
Наразі кримінальне провадження скероване до суду.

Стережіться шахраїв

Зручно, швидко, а головне — дешево. В наш час не можливо уявити життя без Інтернету, зокрема й Інтернет-магазинів. У всесвітній павутині крутяться шалені гроші. І скільки б не з’являлося в ЗМІ повідомлень про ошуканих покупців, все одно люди ведуться на привабливі пропозиції і, замість омріяної покупки, залишаються і без товару, і без грошей. Чому так відбувається? Бо аферисти непогано обізнані з психологією: розміщують оголошення про продаж ходового товару й свідомо занижують ціну. У нинішній час економічної кризи більшість покупців шукають в Інтернеті товар, який можна купити дешевше, ніж у звичайному магазині. Шахраї ж просять потенційного покупця внести часткову або 100% передоплату за товар. Ця схема стара, як світ, та люди й досі на неї ведуться.
Втім шахраї у сфері Інтернет-комерції полюють не лише за довірливими покупцями. Потрапити на гачок аферистів можна навіть, продаючи свій товар. Так, жертвою крутіїв стала 35-річна жінка з обласного центру. Вона розмістила оголошення про продаж спортивного велосипеда. Вже через кілька годин зателефонував покупець й одразу ж домовився про зустріч, щоб, як кажуть, побачити товар на власні очі. Наступного дня шахрай почав затягувати жертву в свої тенета, сказавши, що не може вирватися з роботи, бо ще не закінчилася нарада, тому викличе таксі, аби велосипеда йому привезли на роботу, де він і розрахується. На перший погляд, усе виглядало правдоподібно. Втім, під’їхавши на таксі за названою адресою, покупець за товаром не вийшов, а знову зателефонував, що досі не може вирватись і просить піднятися на другий поверх, де його підлеглий винесе гроші і забере велосипед з таксі. Жінка піднялася на поверх, але там нікого не було. Вона знову зателефонувала покупцеві, але його мобільний телефон уже не відповідав. Запідозривши, що має справу з аферистом, жінка щосили побігла до таксі, але від машини і слід простиг. Після того, як у ситуацію втрутилася поліція, виявилось, що в жодній службі міста виклику за вказаною адресою не було. Тобто жінка залишилася і без велосипеда, і без грошей.
Дуже часто, шукаючи в Інтернеті якусь річ, можна наштовхнутися і на сайт-підробку. Відрізнити справжній Інтернет-магазин від створеного аферистами неважко. Як правило, на сайті з підробками немає контактних даних та міських телефонів, тільки мобільні. Ніяких адрес та відгуків покупців. Отже, купуючи товар з такого сайту, ви, внісши передоплату, фактично купуєте кота в мішку. Тому перераховувати гроші категорично не радять у службі захисту споживачів. Наголошують, оплачувати можна лишень тоді, як упевнитесь, що отримали саме те, що замовляли.
Нині зросла кількість шахрайств і на Інтернет-аукціонах. У процесі покупки або продажу товарів і послуг шахраї телефонують людині і представляються співробітником банку, клієнтом якого є майбутній потерпілий. Усякими маніпуляціями вони дізнаються реквізити банківської карти і кажуть, що через якісь труднощі в системі оплати треба підійти до найближчого банкомату і виконати будь-яку операцію. Після того, як людина вводить пін-код, з картки миттєво знімаються гроші.
Є й більш проста схема. Покупець оплачує товар, але не отримує його. До прикладу, 22 червня до територіальних підрозділів поліції Хмельницької області надійшло чотири заяви про шахрайства. Усі потерпілі втратили свої кошти, намагаючись придбати товари чи послуги через мережу Інтернет.
38-річний житель Нетішина, намагаючись придбати на одному із сайтів надувного човна і газогенератора, перерахував 5200 гривень, проте товар так і не отримав.
29-річна жителька Шепетівки, купуючи через Інтернет автомобіль “ВАЗ 2109”, перерахувала завдаток у розмірі 3400 гривень, після чого зв’язок із продавцем обірвався.
36-річний хмельничанин, купуючи на сайті мобільний телефон “iPhone 11”, перерахував за товар 12 тисяч гривень, після чого втратив зв’язок із продавцем.
А 41-річний хмельничанин перерахував 6 тисяч гривень за послуги працевлаштування в Німеччині, згодом його “роботодавці” зникли. За всіма вказаними фактами працівники поліції проводять перевірку і наразі працюють над встановленням зловмисників та закликають громадян бути обачними, купуючи товар чи послуги через мережу Інтернет.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *