Історія міста

“Мазури. Мить, що залишиться в пам’яті”

Хмельницький — місто інтернаціональне, в його історію вплетено традиції різних національностей — українців, євреїв, поляків…
Аби скласти правдиву памʼятку про поляків Плоскирова, Проскурова, Хмельницького, культурно-спортивний центр “Плоскирів” за підтримки Українського культурного фонду реалізували в нашому місті просвітницький проект “Мазури. Мить, що залишається в памʼяті”. Його презентація відбулася 24 вересня в Молодіжному центрі.
Учасниками заходу стали заступник міського голови Володимир Гончарук, представники обласного осередку спілки поляків України та почесна гостя — віце-консул регіонального консульства Польщі в Вінниці Магда Арсеніч.
“Цей проект розповідає, як етнічна спільнота протягом 300 років, проживаючи на території іншої, української, національності, зберегла свою автентичність і навіть поділилася з українцями своїми культурними надбаннями. Польська спільнота вплинула й на історію творення нашого міста, тому зібрана про неї інформація в рамках проекту залишиться історичним свідченням для майбутніх поколінь”, — зазначив Володимир Гончарук.
Так, проект “Мазури. Мить, що залишиться в памʼяті” складається з випуску книги “Мазури — живі історії”, створення Інтернет-сайту mazurstory.com та виставки банерів про історію поляків Хмельниччини.
Книгу презентував журналіст проекту — депутат міської ради Ігор Мельничук. Складається вона зі свідчень очевидців подій минулого, переказів, добірки змістовних світлин. Де жили хмельницькі поляки (переважно мікрорайон Гречани, колись село), чим займалися, як відзначали свята — про все це розкаже книжка.
Ігор Мельничук каже, розмістив тут й історії власної родини.
Звісно, книга “Мазури. Мить, що залишиться в памʼяті” — лише частинка свідчень про поляків, які населяли наше місто, край. Для багатьох їхніх нащадків вона — привід дослідити, згадати історію власної родини. Тих, кого це зацікавить, чекає новий презентований сайт mazurstory.com. Як розповідає один із його розробників Вʼячеслав Нагнибіда, тут можна знайти світлини, історії життя, короткі біографічні дані поляків Хмельницького та документи. А головне — кожен зможе додати сюди власну історію. У розробці сайту допомогла компанія “Дітрікс”.
На банерах, які експонуватимуться в Молодіжному центрі, також розміщені фото поляків, документи та історичні довідки.
Як розповів дослідник проекту Ігор Западенко, на наших землях поляки або, як їх називають, мазурі зʼявилися приблизно в 1699 році. Мазурами називали мешканців Мозовії, проте в процесі міграції (зазвичай на схід) термін почали використовувати до католиків на прикордонних територіях східної та центральної Європи.
До нас на Поділля селян-мазурів найчастіше переселяли заможні родини. Найбільше — рід Замойських. Саме Замойським з другої половини XVII століття належав Плоскирів та навколишні села. Найдавніші фотографії про мазурів у нашому місті датуються початком ХХ століття.
У 1924 році на Поділлі створено пʼять перших польських сільських рад у селах Гречани, Шаровечка, Мацьківці, Зелена Проскурівської округи та у селі Погоріле Вінницького округу.
Це та багато інших цікавих історичних фактів розміщені на експозиційних банерах.
У рамках презентації проекту мистецькими номерами потішили хори хмельницьких поляків “Розмарин” та “Мазури”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *