Культура

Подільського археолога та краєзнавця відзначила Православна церква України

Представників цієї професії нагороджують дуже рідко. А от заслуги подільського археолога Володимира Захар’єва з відродження духовності в Україні та утвердження національного християнства відзначила медаллю святого Юрія Переможця Православна церква України.

За дорученням Митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського Антонія цю місію на черговому краєзнавчому форумі виконав архімадрит Хмельницької єпархії Варсонофій.
Володимир Захар’єв — науковець, який 25 років тому виявив та розкопав залишки дерев’яної церкви ХІІ-ХІІІ століть поблизу с. Сокілець Дунаєвецького району. І відтоді пропагує її серед подолян. Нині вона — єдиний світський давньоруський сакральний об’єкт на території Хмельницької області, який фахово досліджений. Графічну реконструкцію цієї церкви на прохання подолянина розробив львівський архітектор, директор інституту “Укрзахідпроектреставрація”, кандидат історичних наук Іван Могитич.
Широкій популяризації інформації про неї в області та країні сприяв Володимир Захар’єв через виступи у ЗМІ, на наукових конференціях та в книзі “Найдавніші археологічно досліджені християнські святині Хмельниччини”. Останню йому допоміг видати директор державного архіву Хмельницької області, кандидат історичних наук Володимир Байдич.
До речі, діяльність нашого земляка раніше відзначена чотирма краєзнавчими преміями, зокрема обласною — імені академіка І.Винокура та міською — імені Михайла Орловського.

Сергій Шпаковський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *