Без категорії

Тимчасово замінять батьків

Цьогоріч вперше в Хмельницькому навчають кандидатів на створення патронатної сім’ї. Це сім’я, яка виховує дітей на період подолання їхніми батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. У патронатній сім’ї дитина може перебувати до трьох місяців. За потреби, — до шести місяців.

В Україні на законодавчому рівні таку сімейну форму влаштування дітей закріплено в 2016 році. Тож, це новий досвід для українців і Хмельницький є одним із перших міст, де випробовують новацію.

Патронатні сім’ї створюють, аби дитина, сім’я якої перебуває в складних життєвих обставинах, не потрапляла до державних закладів, а виховувалася в теплі сімейного кола.

Вихователі патронатної сім’ї можуть одночасно виховувати до п’яти дітей. Адже часто буває, потрібно прихистити рідних братів і сестер, їх не хочеться розлучати. З патронатним вихователем співпрацюють усі суб’єкти cоціальної роботи. У Хмельницькому це — Служба в справах дітей Хмельницької міської ради, міський Центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, правоохоронні органи, медики, освітяни. Протягом перебування дитини в патронатній сім’ї вони роблять усе, щоб вона повернулася в біологічну.

Стати вихователями патронатної сім’ї може повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі. Крім відповідального патронатного вихователя, має бути його помічник. Ним може стати хтось із членів сім’ї патронатного вихователя.

Хмельничани, які виявили бажання стати патронатною сім’єю — подружжя. Патронатний вихователь у них — дружина, добровільний помічник — чоловік. Вони пройшли первинний відбір, надали необхідні документи. І тільки після цього міська Служба у справах дітей підготувала направлення на проходження ними навчання.

“На Хмельниччині на патронатних вихователів навчають в обласному центрі соціальних служб. Курс навчання — безкоштовний. Тут кандидати на створення патронатної сім’ї, наприклад, дізнаються, як психологічно налагодити контакт із дитиною, реабілітувати її до нових життєвих обставин”, — зазначає начальник відділу в справах дітей Служби у справах Хмельницької міської ради Оксана Гончар.

Після проходження навчання хмельничан, які претендують на створення патронатної сім’ї, попередять, якщо в місті з’являться діти, які потрапляють під цю категорію виховання.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *