Без категорії

Вечорниці за народними традиціями

Минулого понеділка православні віряни відзначали одне з найбільших релігійних свят — День Андрія Первозванного. Назване воно на честь апостола, якого Господь першим покликав до себе. За релігійними канонами в цей день потрібно йти на службу до храму. Але в Україні це свято переплелося з дохристиянськими традиціями і стало народним. Особливий цей день для молоді, яка традиційно влаштовувала гучні, веселі Андріївські вечорниці. Їх 13 грудня відгуляв і Хмельницький на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Г.Шевченка.

Театралізоване дійство для хмельничан підготували міське управління культури і туризму, міський Центр національного виховання учнівської молоді, народний молодіжний ансамбль танцю “Веснянка”, зразковий ансамбль народного танцю “Калина” та колектив сучасного танцю “Покоління”.

Цього разу древні народні традиції на сцені переплелися з сучасними молодіжними забавами. Хмельницькі “Андріївські вечорниці” розпочалися сучасним танцем під ритми репу. А далі народні танцювальні колективи показали справжній клас по-українськи. На сцені відтворили Андріївські гуляння, які традиційно відбувалися в хаті старої вдовиці. Дівчата сходилися на них раніше, ніж хлопці, щоб поворожити на судженого. Чимало способів ворожіння вигадав народ. Приміром, куди чобіт з-за спини кинутий впаде, звідти й суджений родом буде. В однієї з хмельничанок ворожіння таки справдилося — на сцену вийшов коханий і освідчився на все місто.

Друга народна назва свята Андрія — Калита. Так язичники називали обрядовий круглий хліб, який нагадував сонце, символізував нескінченність, початок чогось нового. Язичники 13 грудня відзначали свято зимового сонцестояння, дівочо-парубочі гуляння влаштовувалися саме на честь народження світила. Хмельницькі артисти на сцені відтворили обряд кусання калити. Прив’язували хліб до палиці, один смикав за палицю, інший намагався підстрибнути й відкусити на щастя.

А ще хмельничан частували варениками, пампушками. Веселі українські розваги зігріли гостей хороводами.

Сценічне дійство доповнив великий екран, де транслювалися картини з Андріївськими вечорницями.

Народна традиція жива до нині. Підтвердив це музичний колектив “Чумацький шлях”, який на вечорницях поєднав народну музику з сучасними ритмами. Давню пісню “Із прежди віка” бадьорі хлопці-музиканти виконали разом із фольклорним колективом “З Грицьком”.

Вибухове поєднання акордеону, сопілки, електрогітар та ударних зробили Андріївські вечорниці в Хмельницькому дуже гарячими.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *