Без категорії

Влада закручує гайки

Селянам власникам земельних паїв хочуть збільшили податок на землю. З гектара доведеться заплатити 1,5 тисячі гривень податку.

Народні депутати на засіданні 30 листопада ухвалили в другому читанні законопроєкт 5600, який передбачає нові податкові зобов’язання для власників земельних паїв. Це не вплине на великі агрохолдинги, а ось для тих, хто обробляє свій земельний пай сам, або здає в оренду, доведеться платити більше. У проєкті закону також зазначають, що податок доведеться сплачувати і тим, чия земельна ділянка знаходиться у межах міста. Фактично мова йде про городи. Якщо його розмір становить 0,5 га (50 соток), то його власник буде сплачувати фіксований податок. Це стосується навіть тих, хто вирощує на таких городах продукцію виключно для власного споживання, і тих, хто їх не обробляє. За земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, власники платитимуть не менше мінімальної суми податку. Це приблизно 1,5 тисячі гривень із 1 гектара. Інша норма стосується оподаткування овочів, вирощених на земельній ділянці. Новим законом депутати хочуть зобов’язати сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2021 році це 72 тис. грн., у 2022 році — 78 тис. грн.
Відтак уряд розраховує зібрати із селян, які обробляють свої паї чи здають їх в оренду, понад 10 мільярдів гривень. Окрім уряду, який сьогодні намагається збільшувати податки мало не за повітря, новий законопроєкт на руку великим землевласникам, оскільки він стимулюватиме селян, в яких є 2-3, а то й чотири земельні паї, продавати їх, а бізнесменам аграрного сектору скуповувати їх.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *