Без категорії

Нова, комфортна і незвична зовні

У Хмельницькому в парку культури і відпочинку імені Чекмана запрацювала нова вбиральня.

Мабуть, це збіг обставин, але нова вбиральня в парку відпочинку запрацювала напередодні Всесвітнього дня туалету, який відзначають 19 листопада. Так, є такий день, адже за даними ООН, 2,5 мільярда людей у світі не мають доступу до належних засобів санітарії, в тому числі туалетів. І це насправді величезна проблема. Була вона і в парку Чекмана. Звісно, не критична, бо ж таки вбиральня там була, а точніше, навіть дві. Одна розташована за зоокутком, інша неподалік від фонтану. Втім, ні в одному, ні в іншому туалеті немає ні рукомийника, ні дзеркала, а кабінки без дверей. Так колись будували вбиральні. І хоча комунальне підприємство, на балансі якого знаходяться ці споруди, намагається утримувати їх в чистоті, відвідувачі часто демонструють там свою “культуру”, в тому числі й каліграфію.
Нова вбиральня, площею майже 10 кв. метрів, розташована поряд із головною алеєю. Вона абсолютно інша. Зовнішні стіни з дзеркальних конструкцій, облаштований заїзд для людей з інвалідністю та батьків з дитячими візочками. Для мам з немовлятами в туалеті є зручний пеленальний столик, дві кабінки, в тому числі для людей з інвалідністю. Є також два сенсорні датчики. Вони реагують на відвідувачів і, відповідно, світло автоматочно вмикається і вимикається. Окрім цього, в туалеті є дзеркала, інформаційні таблички. Вартість модульної вбиральні 349 тисяч гривень. З них 199 тисяч — облаштування септика, а 72 тисячі пішло на облаштування самого майданчика.
“Вбиральня жодним чином не псує вигляд парку і повністю забезпечена необхідним функціоналом: проточна вода, каналізація і обігрів у холодну пору року. Наступного року плануємо встановити ще одну в цьому ж парку. Сподіваюся, що відвідувачі парку цінуватимуть майно, придбане для них, за ними ж сплачені податки”, — зазначив заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок на власній сторінці у мережі Фейсбук.
Вбиральня буде безкоштовною для відвідувачів. За чистотою стежитимуть працівники КП “Парки та сквери”.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *