Без категорії

Сказати інсульту “НІ!”

Наталя Цибульська,
заступниця медичного директора КП “Хмельницький міський центр первинної медики-санітарної допомоги №2”.

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, яке призводить до ушкоджень тканин мозку та розладу його функцій. Щороку жертвами цієї хвороби стають понад 110 тисяч українців. Вона на другому місці серед головних причин інвалідності та смерті у світі й в Україні, зокрема.
До речі, в Україні лікування гострого мозкового інсульту в стаціонарі входить до Програми медичних гарантій і є для пацієнта безплатним. У жовтні відзначається також Всесвітній день боротьби з інсультом. тому це й нагода поговорити про недугу, навчитися розпізнавати її симптоми, щоб діагностувати якомога раніше. Адже, коли припиняється постачання крові до мозку, його клітини починають відмирати — щохвилини втрачається приблизно 20 тисяч нервових клітин.
Чому, власне, настільки важливі рання діагностика інсульту та надання необхідної допомоги? Існує так зване терапевтичне вікно — не більше шести годин після моменту настання інсульту. Саме протягом цього часу за допомогою відповідного лікування в умовах стаціонару можна повністю відновити кровообіг головного мозку, зокрема, при ішемічному інсульті.
Зрозумійте, якщо втрачається час, то вдається відновити не всі функції мозку. Тоді застосовується реабілітація, але вона уже потребує значно тривалішого часу. І, на жаль, не завжди вдається досягти бажаних результатів.
Отже, які ознаки повинні насторожити кожного з нас?
P у людини з’являється різкий головний біль, який може супроводжуватися нудотою та блюванням;
P німіють частина тулубу чи одна з кінцівок;
P порушується мовлення, людина не може вимовляти слова або говорить плутано чи нерозбірливо;
P порушується зір — предмети можуть двоїтися;
P порушується координація рухів — люд
на не може підняти, приміром, обидві руки одночасно;
P асиметрія обличчя — зазвичай опускається один кутик губ, випадає їжа з рота і, якщо ви попросите людину усміхнутися, вона не зможе цього зробити.
Усі ці ознаки можуть спостерігатися на фоні підвищеного артеріального тиску.
Якщо ви помічаєте хоча б один з цих симптомів, негайно телефонуйте на 103, адже пам’ятаємо — кожна хвилина у цьому випадку на вагу золота.
Як можемо запобігати інсульту? Обов’язково — контроль артеріального тиску (це треба робити уже після 40 років, особливо — чоловікам). І якщо тиск підвищений, необхідно отримувати гіпотензивну терапію. Дуже важливо, щоб усі це усвідомили, адже саме артеріальна гіпертензія є одним з факторів ризику.
Ймовірність настання інсульту більша у тих, хто страждає на цукровий діабет, захворювання серця (приміром, миготливу аритмію), ожиріння.
Звичайно, необхідно позбутися таких шкідливих звичок, як куріння, зловживання алкоголем. Потрібно дбати про правильне харчування, достатню фізичну активність, уникати психоемоційних навантажень. Одне слово, вести здоровий спосіб життя. Це буде найкращою профілактикою інсульту.
Особливо пильними треба бути тим, у кого в родині вже траплялися інсульти чи інфаркти. Насамкінець наведу одну невтішну цифру: лише 20% українців повертаються до роботи після інсульту. Думаю, це стане переконливим аргументом для усіх, допоможе максимально дбати про власне здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *