Без категорії

Грип ніхто не відміняв

Тому варто щеплюватися й від нього

Звісно, нині й тільки мови, що про коронавірус, однак інших вірусів ніхто не відміняв. Той же самий грип, про який ми тепер згадуємо рідше. Між тим, вірус грипу так само циркулює в природі. Й медики уже у листопаді очікують на першу хвилю захворюваності.
Саме тому питання щеплення проти грипу є дуже важливим. Особливо, наголошують фахівці, під час пандемії COVID-19. До речі, вакцина від грипу уже є в Україні.
Про те, чому варто вакцинуватися від грипу, як правильно це зробити, ведемо мову з медичною директоркою КП “Хмельницький міський центр первинної медики-санітарної допомоги №1” Тетяною ЛІСОВОЮ.

— Тетяно Миколаївно, коли чекати першої хвилі захворювання на грип, і які штами циркулюватимуть цьогоріч?
— Перша хвиля зазвичай розпочинається в кінці листопада, друга — приблизно у лютому. В епідемічному сезоні 2021/22 року в Україні очікується циркуляція трьох штамів грипу — B/Washington, H1N1 та H3N2.

— Знаємо, що симптоми грипу та COVID-19 схожі. Як, все таки, їх розрізнити?
— Так, грип, як правило, супроводжується високою температурою, втомою, слабкістю, головним болем, болем у суглобах та м’язах, болем у горлі, кашлем тощо. При коронавірусі може спостерігатися подібна картина, однак найчастіше хворі відчувають біль більш локалізовано — у якійсь одній групі м’язів. До того ж, грип, як правило, протікає важче.
Важливо відразу звертатися до сімейного лікаря, аби вчасно розпочати лікування й запобігти ускладненням.

— А якими ускладненнями загрожує грип? Чи висока летальність від нього?
— Летальність невисока, значно нижча, ніж від коронавірусу. Але вірус грипу так само негативно впливає на серцево-судинну систему, викликає вірусні пневмонії. Ось чому так важливо розпочинати лікування вчасно.
— Питання щеплення проти грипу, розуміємо, актуальне. Але як це зробити нині, коли триває вакцинація від COVID-19?
— Вакцинуватися. І це вже треба робити зараз, у жовтні, адже імунітет виробляється 2-4 тижні. Якщо ж ви плануєте найближчим часом провакцинуватися ще й проти коронавірусу, постарайтеся дотриматися інтервалу між цими щепленнями — мінімально від двох тижнів, максимально до місяця.
Ми, медики, закликаємо усіх зробити щеплення. До прикладу, у моїй сім’ї всі вакциновані і проти коронавірусу, і проти грипу. Ви просто уявіть, що буде, якщо невакцинована людина одночасно підхопить і коронавірус, і грип!

— Вакцину проти грипу треба купувати?
— Так. Необхідно придбати її в аптеці і прийти до сімейного лікаря. Важливе дотримання температурного режиму. Тобто, при транспортуванні з аптеки до амбулаторії вакцині необхідно забезпечити відповідну температуру. Для цього в аптеці можна взяти термосумки напрокат. Оптимальна температура для збереження властивостей вакцини становить +2…+8 °С. Вакцину не можна ні заморожувати, ні нагрівати навіть до кімнатної температури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *