Без категорії

“Блокпост пам’яті”

Уламки боєприпасів, розтрощені бронежилети, прошиті кулями каски, мобільні телефони, кишенькові ікони, одяг, документи, фото… Це особисті речі наших бійців, долі котрих обірвала війна, а їхню кров увібрала донецька здиблена земля… Ці промовисті і трагічні артефакти війни стали експозицією виставки “Блокпост пам’яті” в залі міської дитчої художньої школи.
Організатор виставки Павло Нетьосов — співробітник Національного військово-історичного музею України. У 2014-2017 роках, як волонтер, брав участь у місії “Евакуація-200”. Під час операції йому вдалося забрати з поля бою чимало цінних артефактів. Тепер вони показують справжнє “обличчя війни” тут, на мирній території.
“Виставка пов’язана практично з усіма подіями російсько-української війни. Її головна мета — збереження пам’яті про полеглих захисників України”, — сказав Павло Нетьосов.
“Блокпост пам’яті” — мандрівна виставка, яка працюватиме впродовж місяця в нашому місті. Вхід вільний.
Всі експонати мовчазні, але такі промовисті свідки війни: фото обгорілих тіл та розстріляних автомобілів; калюжа розпеченого алюмінію з БМП-30, в якій застигла каска бійця…Їх спеціально зібрали волонтери пошукових операцій на Донбасі. “Частину цих речей ми зібрали на полі бою під час місії “Евакуація 200”. Її метою було повернення тіл загиблих з окупованої території додому. Частину речей взяли у родичів військових”, — сказав Павло. — “Вітринами пам’яті” для бійців стали ящики від боєприпасів. На кришці кожного — портрет загиблого. А всередині — його особисті речі. На скрині з блакитним беретом — фото Сергія Муравського, бійця 8-го полку спецпризначення, що дислокується в Хмельницькому…”. За словами Павла, історія його повернення додому є прикладом справжнього бойового братерства. 20-річний Сергій загинув під Луганським аеропортом в 2014 році. Після бою його побратими повернулися на місце загибелі хлопця, щоб забрати тіло й повернути його матері…
Обличчя війни трагічне. І ми не маємо права цього забувати ніколи. Це наш блокпост пам’яті.

Тетяна Руса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *