Без категорії

Чекаємо привілеїв?

Уже з наступного понеділка, 13 вересня, Україна може перейти до “жовтої” зони карантину — Міністерство охорони здоров’я, за словами його очільника Віктора Ляшка, подало відповідне подання до уряду у зв’язку із зростанням захворюваності на COVID-19.
Якщо це станеться, буде встановлено додаткові обмеження, які стосуються насамперед масових заходів. Незмінними залишаться карантинні вимоги “зеленої” зони — носіння масок та дотримання дистанції у 1,5 метра. Втім, здається, усі настільки розслабилися, що нині й маски далеко не на всіх побачиш (у кращому випадку — на підборідді), а про дистанцію взагалі мову не варто вести — ми ж звикли створювати черги і дихати сусідові у вухо…
Про недотримання елементарних карантинних вимог говорить і головний спеціаліст управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Ірина Кондратюк. Вона застерігає, що через два тижні варто очікувати значного підйому захворювання: “Якраз люди поз’їжджалися з відпусток, розпочався новий навчальний рік. Уже нині реєструємо удвічі більше випадків коронавірусної інфекції, ніж позаминулого тижня, до прикладу. Але коронавірус часто маскується під звичайну застуду, тому чимало людей не звертається до лікаря. Тож є підстави вважати, що хворих насправді більше.
Є один шлях запобігти небезпечній хворобі — вакцинуватися. І в місті створено всі умови для того, аби зробити щеплення”.
Ірина Володимирівна зазначає, що нині можуть вакцинуватися усі охочі, кому більше 18 років. Вакцинуватися можна у найближчому пункті щеплення або у центрі масової вакцинації. У Хмельницькому такий центр працює на вулиці Володимирській, 92 щодня з дев’ятої до шістнадцятої години. Доступні вакцини Moderna, AstraZeneca, Pfizer, CoronaVak.
На початку серпня темпи вакцинації у місті дещо знизилися, але це закономірно, адже у цьому місяці найбільше людей відпочиває. З настанням вересня хмельничани трохи активізувалися. Однак кількість вакцинованих все ще низька — лише 14 відсотків. Станом на 7 вересня 2021 року вакциновано 49 172 хмельничани, з них другою дозою майже 38 885. За минулу добу вакциновано понад тисячу осіб.
Вакцинація — справа добровільна. Однак, за словами Ірини Кондратюк, кожен повинен усвідомлювати важкість перебігу і наслідки COVID-19. Уже нині вивчається постковідний синдром, адже коронавірус чинить вплив і на внутрішні системи організму, і на психоемоційний стан. А щеплення дозволяє людині перехворіти у більш легкій формі.
За оцінками фахівців, для того, аби в Україні вакцинувати 70 відсотків населення, необхідно щодня щеплювати по 270 тисяч людей. Ми ж маємо нині темпи вдвічі нижчі.
В інших країнах для вакцинованих встановлюють певні, так би мовити, привілеї. Вони можуть вільно відвідувати кав’ярні, концерти, інші масові заходи. А у невакцинованих, приміром, у Греції, при відвідуванні ресторану вимагають негативний результат ПЛР-тесту тощо. Подібні правила запроваджено і в Італії.
Ми не будемо зараз вести мову про те, наскільки це обмежує права і свободи кожної людини. Просто хочу зауважити, що і в нашій країні під час запровадження “жовтої” зони обіцяють деяке послаблення правил для вакцинованих: їм дозволять, до прикладу, відвідувати спортзал. Тож мої сімдесятирічні сусіди, які позавчора отримали другу дози вакцина Moderna, зможуть вільно займатися у залі на тренажерах. Поки ж що вони копають на дачі картоплю…

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *