Без категорії

КРИЛА І ВИКЛИКИ ДЛЯ ПЕДАГОГА

Нова комунальна установа — інноваційний і креативний смартхаб “Центр професійного розвитку педагогічних працівників” став місцем зустрічі хмельницьких педагогів на нещодавньому освітньому форумі, який відбувся 26 серпня під мотивуючим гаслом “Окрилімо вчителя”.

Понад 500 освітян Хмельницької громади — керівники закладів освіти, вчителі та вихователі, напередодні навчального року обговорювали перспективи STEM-освіти, інноваційні технології, інклюзивне навчання, організацію нового шкільного харчування та ін.“Будь-якому учителеві потрібні крила. І сьогодні ми презентуємо наш форум під гаслом “Окрилімо вчителя”, — розповіла Оксана Ратушняк, директорка КУ “Центр професійного розвитку педагогічних працівників”. — Наша мета — інновації, методики, колективний досвід”.
“Сьогодні ми хочемо дати впевнений старт, оскільки комунальна установа, яка створена в місті, покликана робити саме це: окрилювати вчителів на нові досягнення. Відповідно будемо мати гарне, освічене молоде покоління, — переконана директорка департаменту освіти і науки Надія Балабуст. — Що далі? Далі буде шкільний громадський бюджет, будуть електронні щоденники та журнали. Далі буде шлях до якості праці педагога і якості освіти школяра”.
Щороку мережа навчальних закладів зазнає певних змін. І цей рік не став винятком. Однак, запевняють керівники шкіл, до всіх нововведень готові. Єдине, на що дуже сподіваються — формат навчання буде традиційним.
Щоб налаштуватись на нововведення, у п’яти локаціях, в неформальній атмосфері, влаштували тренінги та майстерки для педагогів.
На одному з таких обговорювали готовність в умовах інклюзивної освіти. “Кількість закладів загальної середньої освіти, де відкрились інклюзивні класи, помітно збільшилась, — розповідає спікерка форуму, директорка Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру №1 Ольга Рибак. — Відповідно стало більше й закладів дошкільної освіти, де відкрились інклюзивні групи. Тому головне зараз — налаштування колективу працювати з методиками, поліпшувати якість освітнього спілкування”.
Сучасна освіта не можлива без соціальних мереж та гаджетів, вважає інша спікерка учителька хімії Хмельницького ТБЛ ім. А.Мазура, педагогиня року-2020 Наталія Зима. “Сучасні діти, на жаль, дуже погано існують у фізичних спільнотах. Це породжує певні виклики, які стоять перед вчительством. Адже ми розуміємо, що кліпове мислення руйнує всю структуру стандартного уроку. Бо навіть 15 хвилин пояснення нового матеріалу теперішні діти не витримують”.
Отже, потрібно обмінюватись досвідом, оновлювати підходи, ламати стереотипи. “Цього року ми вже будемо мати експериментальний клас Нової української школи, це п’ятикласники, — розповів директор гімназії №2 Віктор Байдич. — А вже наступного року всі наші школярі будуть навчатися в системі Нової української школи. І цей рік дуже важливий для освіти, це можливість проаналізувати і застосувати позитивний досвід, який ми зможемо отримати і передати іншим школам”.
Привітав учителів і очільник хмельницької громади. “Усі заклади територіальної громади готові розпочати навчання 1 вересня, — повідомив Олександр Симчишин. — Це фактично досягається внаслідок постійної роботи, в нас немає якихось сплесків, хвиль, необхідності підготувати освіту до якоїсь “червоної” дати календаря. Ми завжди готуємо навчальні заклади до нормальних, комфортних, якісних освітніх послуг”.
“Форум став презентацією нової освітньої установи Центру професійного розвитку педагогів. Хороша, креативна команда буде надійним союзником і помічником для наших педагогів. Освітяни повинні, навчаючи, навчатися, зростати, розвиватися завжди!
Під час форуму вручив сертифікати про премії міського голови 36 кращим педагогам міста. Щомісяця вони отримуватимуть додатково 50% від мінімальної заробітної плати. Також премії по 1255 грн цілий рік отримуватимуть 32 школярі.
Вірю, що прийдешній навчальний рік мине без несподіванок, у форматі нормального навчання. Школярів чекає багато оновлень, а громаду нові та оновлені навчальні заклади!”, — зазначив у Фейсбуці міський голова.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *