Без категорії

Розмір субсидій зменшать вдвічі

Кабмін підготував проєкт постанови про зменшення субсидій. Це означає, що українці вже найближчим часом зіткнуться з цілою низкою нововведень під час призначення і виплат субсидій.

З одного боку, розмір знижки різко скоротять, а з іншого — посилять перевірки тих, хто вже отримує допомогу.
Допомогу скоротять усім українцям. Кабінет міністрів пропонує практично на 50% урізати норми надання субсидій. Так, для кожної сім’ї індивідуально рахують, скільки вона може платити за комуналку (в середньому близько 15% загального доходу сім’ї). І якщо доходи маленькі, то різницю між вказаною цифрою і реальними сумами в платіжці компенсують із держбюджету.
Але є ще одна важлива умова. Існує державний норматив: скільки в середньому кожен українець повинен витрачати газу, води, електроенергії, тепла. І ось на ці нормативи і видається субсидія. На період карантину, коли багато українців були змушені сидіти по домівках, нормативи збільшили на 50%. Отже, зросли і субсидії. Зараз же Кабінет міністрів, згідно з розробленим Мінсоцом проєктом рішення, планує знову урізати норми на 50%. Водночас Мінсоц також розробив проєкт постанови Кабміну, який дозволить по-новому перевіряти субсидіантів. Наприклад, перевіряльники отримають право разом із посвідченням та наказом про перевірку заходити в будь-яке приміщення, отримувати особисті справи субсидіантів та відвідувати разом із представником територіальної громади субсидіантів за місцем проживання. Якщо ж інспекторів у квартиру не пустять, субсидію скасують. У Мінсоці кажуть, що такі заходи дозволять перевірити, чи дійсно пільговики вказали правдиву інформацію в декларації. Крім візитів, субсидіанти зобов’язані відповідати на запитання перевіряльників.
За словами глави Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергія Дяченка перевірки найближчим часом можуть почастішати. Одна з причин: ті гроші, які передбачені в бюджеті на субсидії (і сплачуються із затримкою), не розраховані на прийдешнє зростання комунальних тарифів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *