Без категорії

”МИР”: підсумки діалогу

У міській раді відбулося обговорення реконструкції колишнього кінотеатру “Мир”. Участь у ньому взяли представники Ради Європи, влади міста та містяни.
За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, до обговорення реконструкції занедбаної будівлі та прилеглої території активно залучили громаду. Свої міркування містяни висловлювали онлайн і у вуличних опитуваннях, анкетах, на різноманітних заходах. Загалом до обговорень залучили майже 1200 хмельничан.
“Обговорення долі міської будівлі проходило різними способами, думка громади була пріоритетною. Нині діалог влади і громади в Хмельницькому на рівні партнерства. Це й було головною метою проєкту “Зміцнення громадської участі в демократичному процесі прийняття рішень в Україні”, в якому взяв участь Хмельницький”, — зазначив керівник проєкту РЄ Володимир Кебало.
Було створено робочу групу в складі 15 осіб із представників влади та громади. Аналізуючи проблеми простору, визначили аварійний, небезпечний стан будівлі, занедбаність території навколо, запаркованість вулиці, відсутність озеленення та освітлення, а також те, що будівлю не занесено до переліку історичних памʼяток.
Пропозиції респондентів щодо “Миру” були різноманітні. Найбільше асоціюють будівлю з монотеатром “Кут”, який досі діє в її частині. На думку різних груп респондентів, монотеатр тут обовʼязково має залишитися. Вагомим стало бажання громади зробити осучаснений простір безбарʼєрним для людей з обмеженими можливостями.
Чимало громадян пропонували зробити діючим кінотеатр, але міський голова Олександр Симчишин визнав цю ідею нераціональною. Адже нині в місті є комунальний кінотеатр ім. Т.Г.Шевченка, де другий поверх фактично пустує. В реконструкцію цього комунального кінотеатру потрібно вкласти понад 100 мільйонів гривень. Є в місті й кінотеатр “Планета”. Крім того, працює багато приватних. Тому ще один кінотеатр — це чергова порожня будівля з додатковими витратами з міського бюджету. Створювати тут будь-який інший комунальний культурний простір також нерентабельно, адже потрібно ще виділяти бюджетні кошти на Будинок культури, який руйнується через зведення поруч новобудови. Попередньо на його ремонт потрібно 60-70 мільйонів гривень. Потребує бюджетного вкладення і перепрофілювання колишнього Будинку молоді “Проскурів”, де планують створити ветеранський центр. На це потрібно майже 20 мільйонів гривень. Гроші з бюджету міста мають виділятися і на добудову нового музейного комплексу на Свободи, 22, та реконструкцію теперішнього музею історії міста. Є ще величезна кількість комунальних будівель, на покращення стану яких загалом треба витратити до 250 мільйонів гривень.
Керманич міста наголосив, що у будь-якому випадку повернений в 2013 році в комунальну власність кінотеатр “Мир” залишиться громаді. Але реконстроювати його буде інвестор власним коштом. Привілеї для інвестора — можливість добудови ще трьох поверхів. Адже, відповідно до історико-археологічного плану, більше, ніж пʼять поверхів, тут будувати не можна. Передача більшої квадратури, ніж нині є в кінотеатрі, одна з умов влади міста інвесторам. А також збереження монотеатру “Кут”.
Тож, за планом реконструювання, цьогоріч мають оформити інвестиційну пропозицію, наступного року — провести інвестиційний конкурс. І завершити будівельні роботи до 2024 року.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *